Foto: Shutterstock

Våffeldagen 25 mars

Våffeldagen är en sentida benämning på Vårfrudagen (Marie bebådelsedag), en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag veta att hon var havande. I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Numera förknippar vi denna dag med våfflor, efter att vårfrudag språkligt har omvandlats till våffeldag.

Hos Lotta på Åsens kaffestuga serveras det våfflor enligt recept från 1800 talet med sylt och grädde. Kaffet serveras på koppar­kittel. Klassiska Ljungbyheds konditori serverar våfflor och annat gott. Ute hos Café Korsvirkesbörsen i Össjö kan du njuta av frasiga våfflor med riktig grädde och hemkokt sylt. Vill du äta våfflor inne i Klippan finns det både konditori Hjärtat och för den som vill äta mjölk- och glutenfria våfflor finns Sweet Harmony.