Utbildning för framtiden 

Klippans vuxenutbildning utbildar fram­tidens bagare och konditorer för en marknad som är på väg att ändras. Den senaste trenden handlar om kulturspannmål som odlas i småskalig, ekologiska odlingssystem, som leder till en hög biologisk mångfald av många olika växter och djur. Kulturspannmål klarar i regel torkan bättre, är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och så innehåller de mer näring, men sämre bakegenskaper. Eleverna får lära sig att baka med kulturspannmål utöver att de får lära sig baka bakverk.

Carina Åkesson är läraren som ser till att eleverna får relevant kunskap och rustas för arbetsmarknaden.

– Om du är duktig så får du jobb direkt. Vi har elever som fått jobb innan de varit på praktik. Om du fixar tidiga morgnar och fysiskt arbete är det ett fantastiskt roligt, kreativt och utvecklande arbete, berättar Carina.

Kulturspannmål ligger i tiden och kräver långjäsning och det hydrerar eftersom fibrer är vattenkrävande, vilket kräver en annan teknik än att baka med vanligt mjöl.

– Folk äter för lite fiber, vi ska vara trollkarlar och få folk att förbättra sin hälsa genom att äta bättre och fiberrik mat, säger Carina

Drömmen om ett eget lantcafé

Två av eleverna vid utbildningen är Ida och Nathalie som öser beröm över sina lärare och avslöjar att de har framtidsdrömmen lite närmare. Ida berättar att hon drömmer om att öppna ett eget lantcafé med bröd och kakor. Nathalies dröm är att starta ett allergicafé dit alla kan gå och äta. Båda två älskar utbildningen och hur lärorikt det är.

– Du får lära dig alla bagerihemligheter, från smått till stort. Du tror att du kan baka eftersom du bakat hemma men det är verkligen inte samma sak, säger Ida.

Under flera år har vuxenutbildningen i Klippan jäst elevers drömmar och bakat fullfjädrade yrkeselever till en arbetsmarknad som skriker efter kompetent arbetskraft.