Dina tänder är deras vardag

Söderås Journalen besöker Tandläkare Bert-Åke Andersson i Klippan en kall februaridag under lunchpausen. Det är den tiden på arbetsdagen som de (oftast) har tid att sitta ner, annars beskriver de anställda dagarna som hektiska!
– Ibland har vi inte denna stund heller. Det kan hända att det ringer en patient som behöver behandling akut och då får lunchen ryka, säger Bert-Åke.

Förutom Bert-Åke finns även tandsköterskorna Li Hansson, Liselotte Karlsson, Caroline Pålsson och tandhygienist Anna Olofsson på mottagningen. Liselotte började i september 2013 och Li, Caroline och Anna började i januari 2015.
– Planerna för detta år är att fortsätta med samma goda vård för nya och gamla patienter, men också att jobba ihop det ”nya” teamet, säger Bert-Åke.

Tid för akuta fall

En vanlig dag på mottagningen startar 7.30, måndag till torsdag. Det finns tider för inbokade patienter och det finns även utrymme för akuta fall.
Tandsköterskorna hjälper Bert-Åke under behandlingarna men de har också egna patienter. De hjälper till med exempelvis att ta stygn på patienter och med profylax (förebyggande behandling).

Bert-Åke hyrde först huset på Storgatan 20, men 1991 köpte han det. På mottagningen är det oftast någon av tandsköterskorna som tar emot patienterna.
– Patienterna ringer hit eller kommer in och beställer tid. Är de nya patienter får de fylla i en hälsodeklaration. Just nu är det stor tillströmning av nya patienter, säger Liselotte.

– Liselotte är en riktig klippa som hjälper oss ”nykomlingar” med hur allt fungerar här på kliniken. Det är mycket administration som ska fungera, säger Caroline.

Patienterna alltid informerade om sin behandling

– För oss är det viktigt att patienterna vet vad det är som behöver göras. Vi berättar vad det kommer att kosta och patienten får välja mellan olika kostnadsalternativ. Patienterna ska alltid vara medvetna om sin behandling, fortsätter Bert-Åke.

De är alla överens om att det roligaste med jobbet är variationen och stimulansen det medför. När de kommer till den ljusa, fräscha mottagningen på morgonen vet de aldrig riktigt hur dagen kommer att se ut.

Det finns 3 undersökningsrum. Li och Caroline har varsitt som de jobbar i tillsammans med Bert-Åke och i det tredje jobbar tandhygienisten Anna.
– Anna jobbar mer förebyggande i sitt arbete och kan ställa vissa diagnoser, säger Li.

Tandläkaren med tandläkarskräck

Tandläkarskräck är en utbredd rädsla. Bert-Åke själv medger att han är tandläkarrädd och det gör att han vet precis hur de som är rädda känner.
– Jag har full förståelse för att man inte tycker om att gå till tandläkaren. Man kan känna sig utsatt, ibland gör det lite ont och smaken är ovanlig. Själv blev jag skrämd i 6-års ålder av en hiskelig tandläkare. Så jag tar mig tid att sitta ner och prata med patienterna, lyssna på dem och lugna dem. För den där hiskelige tandläkaren vill jag absolut inte vara!

Gemensam yrkesskada

Lagningar, rotfyllningar, implantat, kirurgi och vanliga undersökningar är sådant som dyker upp på schemat på Storgatan. Hela gänget medger att de har en gemensam yrkesskada:
– Ja, man kan ju inte låta bli att titta på folks tänder och fasader…, medger de alla med ett skratt och återgår till arbetet.

Bästa tandvårds-tipset från Tandläkare Bert-Åke Andersson

2x2x2!
Använd 2 cm tandkräm, borsta i två minuter och två gånger om dagen.
Skölj inte munnen efter borstning, sila skummet mellan tänderna.
Smile!