Söderåsportalen.se

Visa vägen föräldrar

Dags att hemestra och ta vara på barnens sportlov. Precis som namnet avslöjar behöver barn och ungdomar röra på sig under lovet, testa på nya sporter istället för att scrolla genom sina TikTok- och Snapchatflöden. Varningsrapporter berättar att många barn inte når upp till WHO:s riktlinje med minst en timmes fysisk aktivitet per dag. Särskilt svårt är det att få barn att röra på sig under lov. Följden blir en försämrad folkhälsa, både fysiskt och psykiskt. Det är vida känt att regelbunden träning har många fördelar; det minskar risken för bland annat depressioner samt hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom får unga ingå i en social gemenskap. Ju tidigare man börjar träna desto lättare är det hålla i den goda vanan livet ut. Vi föräldrar är förebilder, även om våra barn inte vill erkänna det. Våra träningsvanor smittar av sig. Detsamma gäller bokläsning och tidningsläsande. Vilka vanor vill du smitta av dig?

Vilka böcker köper du under bokrean och hur ofta sitter du och läser hemma? Utmana barnen hemma i läsning efter en dags idrottande. Ju mer du rör på dig eller läser böcker, desto större chans är det att även dina barn gör det. Barn gör vad vi gör, inte vad vi säger.

Vikten av att handla och agera lokalt måste poängteras. Jag väljer enbart att handla av företag som sponsrar föreningslivet i Klippan. I Söderåsjournalen har vi en föreningssida som företag kan sponsra och ger oss möjlighet att lyfta fram föreningarna i bygden. Varför stötta storföretag som inte ger tillbaka eller nätföretag som inte ens vet var Klippan ligger?

Vi har ett rikt föreningsliv som erbjuder möjligheter att prova på för att hitta just den idrott som passar dig eller ditt barn. Sågen­huset är en guldgruva med hela föreningslivets lokaler samlade. Du hittar kampsporter, bordtennis, tyngdlyftning och styrketräning till fri­idrott och dans samt gymnastik på samma plats. Låt sportlovet bli en startvecka för läsning och rörelse, tillsammans barn och föräldrar.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare