Satt Klippan på den svenska travsportskartan

Årets Entreprenör 2022 i Klippans kommun, Per Augustsson, har sedan 2010 byggt upp en stuteriverksamhet som hyser ett stort antal dyrgripar inom travsporten. 

Hyllstofta stuteri är en anläggning för häst­avel. Här finns ett stort antal avelsston med också en betydande verksamhet med unghästar som körs in och förbereds för kommande försäljningar.

– Det är oerhört skoj och hedrande att bli nominerad och lite av en chock när jag fick reda på att jag vunnit. Det vi gör ute i Hyllstofta får ingen uppmärksamhet mer än i nischade kretsar och travbitna, säger Per.

Stort hästintresse

Med över 200 hektar beteshagar och cirka 200 hästar att sköta om krävs det 10 heltidsanställda och ytterligare 6-7 stycken helgpersonal bara för att ta hand om hästarna. Per själv har jobbat 5 år i USA som andretränare av tävlingshästar och 5 år i Italien som privattränare.

– Jag var känd inom hästsporten när jag startade upp och jag hade med mig personer som entreprenören Anders Ström som bland annat grundade Unibet. Anders tillsammans med andra personer vars intresse för travsport hade kapitalet och hästarna för att stuteriverksamheten skulle komma igång, berättar Per.

Anders Ström och andra ägare av ston av yppersta världsklass lämnar alla sina fölston i Hyllstofta för att de ska tas om hand och insemineras. I lilla Hyllstofta föds det upp travhästar som vinner storlopp i USA och resten av världen. När V75 avgörs finns det minst två hästar från Hyllstofta med.

– Den dyraste häst som jag fött upp är Lennart Ågrens häst Green Manalishi som såldes för 3 miljoner kronor på auktion. Två år senare hade han sprungit in nästan 11 miljoner kronor. Vi har kunder med hästar från hela Europa. Det finns inte många stuterier kvar och kunderna kräver att du gör ett bra jobb, förklarar Per.

Per berömmer sina grannar och de som han arrenderar mark av, Bo Nilsson, Henrik Gudmundsson och Ingvar Pålsson i Ankarlöv.

– Jag har de bästa grannarna och bra stöd av kommunen vilket är en förutsättning när du ska bedriva verksamhet, säger Per.

Nomineringen till årets entreprenör 2022 lyder:

”Per är en entreprenör som med stort engagemang lyckats mycket bra med sin satsning på hästuppfödning av hög kvalitet. Han har på ett förtjänstfullt sätt dragit nytta av sin spetskompetens i en framgångsrik verksamhet på landsbygden. Företaget är ledande inom sin bransch och har en stor del i att långväga besökare kommer till Klippans kommun.”