Äntligen dags att måla

För de flesta villa- och fritidshusägare kommer en dag när fasaden behöver målas om. 

Först ska fasaden rengöras och eventuellt underarbete fixas innan du kan börja måla. Först grundmålning och sen täckmålning. Efter det har du ett vackert och hållbart hus i många år framöver. Och säkert ett hus som är värt lite mer.

Vackert väder

Det finns ett antal kriterier som behöver uppfyllas för att du kan börja måla. Samtliga har med vädret att göra:

  • Dygnet då du målar får inte ha en lägsta temperatur under sju grader.
  • Luftfuktigheten får inte vara högre än 85%. Eller under 40%.
  • Det får inte regna.
  • Undvik dagar som ger dagg (på morgonen eller på kvällen).
  • Undvik även direkt solljus.

Det optimala vädret för målning utomhus är att dagen är lite mulen, torr, vindstilla och har en dagstemperatur på 20-23 grader. Den ideala relativa luftfuktigheten (RH) är 60%. Fuktkvoten i träet du ska måla får inte överstiga 16%. Det här kontrollerar du med en fuktmätare och finns hos Colorama för utlåning, om du inte vill köpa en egen.