Swedbank – bygdens enda fysiska bank

Swedbank ger tillbaka till bygden genom Sparbanksstiftelsen. Det är ett kretslopp där Swedbanks aktieutdelning ger stiftelsen ett kapital varje år och viss del av kapitalet delas ut i form av bidrag till det lokala föreningslivet. 

För att engagera fler föreningar i att söka anslag fanns Sparbanksstiftelsen Skånes VD Sanne Mårtensson på plats i Klippan och informerade om vad som är viktigt att tänka på när föreningar söker anslag och vad som är gångbart och vad som inte går att söka för. Projekt som stöds ska vara hållbara, klart avgränsade och inkluderande.

– Swedbank tycker det är viktigt med samhällsengagemang och vill bidra till utveckling av det lokala föreningslivet, säger Per Johansson.

Sanne Mårtensson, VD för Sparbanksstiftelsen Skåne

Unga och gamla

Sparbanksstiftelsen gör mer än enbart stöttar det lokala förenings­livet. Sanne Mårtensson berättade om hur de via Swedbanks försorg även är ute och föreläser och ger ungdomar kunskap om privat­ekonomi för att förebygga att ungdomar tar snabba lån och istället inspirera ungdomar att tänka långsiktigt och hållbart och se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. 

– Vi har även föreläsningar riktat mot äldre där vi utbildar seniorer mot bedrägerier och hur man inte blir lurad, berättar Sanne Mårtensson.

Passa på att söka

Mötet den 1 mars var välbesökt med representanter för närmare 30 föreningar från Klippan, Perstorp och Ljungbyhed som lyssnade och fick tips på vad och hur man söker anslag. Det går även att samverka med andra föreningar. 

– Det går att söka anslag två gånger om året, en gång nu i vår och sen en gång i höst. Vanligtvis ligger stödet på mellan 5 000-15 000 kronor, även om det finns undantag. Men kapitalet är begränsat. Inom ett år efteråt ska projektet återrapporteras, förklarade Sanne Mårtensson.

Hållbarhetsaspekter är viktiga och det är bara positivt om det finns medfinansiärer. Passa på att söka i vår, ansökningsperioden är från 1 mars-31 mars, vilket görs via hemsidan sparbanksstiftelsenskane.se.