Kälkåkning vid gamla skolan. Foto Axel Blomgren

Sportlovet i historisk kontext

Skoleleverna älskar sitt sportlov och det är få som ifrågasätter eller funderar över bakgrunden till att det är lov från skolan under en vecka. 

Sportlovet infördes som en sparåtgärd 1940 i de skolorna för att spara på energi. Då som nu var energipriserna höga och genom att spara in en veckas energiförbrukning på våra skolor fick kommunerna ekonomin att gå ihop.

Efter kriget blev det ett lov för folkhälsan istället. Ett lov i influensatider minskade infektionsspridningen. Under 1950-talet talas det om ett hälsolov som senare blev sportlov där resor till fjällen var en aktivitet som förespråkades. Idrottsutövande på lokala orten var en annan. Lediga skolelever skulle inte gå sysslolösa. Namnet sportlov kommer alltså ifrån dessa friluftsaktiviteter.

Vem skulle tro att vi 2023 skulle behöva spara på energi, minska infektionsspridning och behöva sätta våra barn i rörelse?
Foto: Axel Blomgren