Blott Sverige, svenska pannkakor har

Pannkakor finns i olika skepnader i stort sett runt om i hela världen. 

Den amerikanska pannkakan är tjock, fluffig och innehåller bakpulver som får den att jäsa. I Frankrike kallas pannkakor för crêpes och äts antigen som en söt efterrätt eller fylls med någon typ av matigare stuvning eller kött eller flamberas. I Sverige är pannkakor en söt rätt som oftast serveras med en klick sylt och lite vispad grädde. Pannkakan är en mycket gammal maträtt som troligen har funnits i Sverige sedan forntiden. Arkeologiska utgrävningar har påvisat mycket tidiga spår av pannkakor, i Sverige har pannkakor funnits sedan forntiden. Första gången som pannkaka omnämns på svenska är i en skrift av Olaus Petri 1538.

Internationella pannkaksdagen och fettisdagen infaller alltid på samma datum vilket beror på att pannkaksdagen ursprungligen kommer ifrån England där semlor inte är lika vanligt som här i Sverige.