Foto: Dani/Unsplash

Semlor – älskad av alla

Foto: Dani/Unsplash
Foto: Dani/Unsplash

Tisdagen den 21 februari firar vi fettisdagen och det gör vi med extra många semlor. 

Traditionen att äta semla inför den 40 dagar långa fastan före påsk började på 1500-talet och håller i sig än i dag. Fast semlan som den ser ut i dag, en söt vetebulle fylld med mandelmassa och vispad grädde, serverades först på 1920-talet. 

Kungamördare

Föregångaren till semlan, hetväggen, en bulle fylld med mandelmassa som ofta serverades med mjölk. Det påstods att den svenske kungen Adolf Fredrik ska ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av hjärtinfarkt. Måltiden bestod av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens död väckte starka känslor mot just hetväggen.