Hampa sätter Klippan på kartan

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. 

Hampabonden, som drivs av Jeanette Lindhe och Robert Nilsson, möter såväl hälso- och miljötrender som det ökade intresset för alternativa användningsområden för hampafiber inom både bygg­­sektorn och hudvård!

Under förra året kunde vi följa Robert Nilsson när han som en av tolv deltagare deltog i tv-programmet The Apprentice Sverige. Även om det inte blev någon vinst i tv-programmet är företaget Hampa­bonden prisat och uppmärksammat sedan tidigare. När Lands­hypotek Bank utsåg landsbygdens företagare i tävlingen ”Din gård, din möjlighet” tog de hem förstapriset för alternativa användningsområden för hampafiber.

– Att bygga med hampa har flera fördelar. Säkerhetsmässigt är det brandbeständigt. Som byggnadsmaterial består det enbart av naturligt material. När det odlas kräver det väldigt lite vatten, inga bekämpningsmedel och dessutom är den klimatsmart då en hektar odlad hampa binder 20-22 ton koldioxid, säger Robert.

Hudvård Flawless

En nyhet är Hampabondens hudvårdsserie som innehåller ingredienser från hampaodlingen och är 100% veganskt med naturliga råvaror. 

– Den 3 februari lanserar vi fyra ansiktsoljor som baseras på hampa. Hampfröolja innehåller fettsyran GLA, gammalinolen-syra som har anti-inflammatoriska egenskaper. Oljan är rik på anti-oxidanter och de viktiga fett-syrorna Omega 3-6-9, som gör huden spänstig, förebygger ålderstecken och stärker hudens egna barriärskydd. Den innehåller också Q10 som är en stark antioxidant och speciellt bra för att skydda cellen från att brytas ner i förtid, berättar Jeanette.

Från sin gård i Klippan med sina industrihampaprodukter tar de världen med storm. Skillnaden mellan industrihampa och den narkotikaklassade droghampan, är att deras hampa endast innehåller 0,2 procent tetrahydrocannabinol (THC). Deras hudvårdsserie hittar du via deras hemsida, flawless.se.