Foto: Yoksel Zok / Unsplash

Trädgården har vaknat till liv igen

April är en lurig månad då vädret skiftar, det kan snöa, regna och vara strålande sol på samma dag. 

Det är nu trädgården vaknat till liv och fjolårsriset på perennerna ska klippas ner så att nya skott kan se solen. När gräsmattan torkat upp ska löv och kvistar krattas bort samt när gräset börjat växa kan den gödslas. Komposten ska luftas och röras om. Jordgubbslandet ska rensas på vissna blad och andra döda växtdelar. Nya jordgubbsplantor går bra att planteras liksom nya växter och blommor. Se till så att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär var tredje dag tills det nyplanterade har etablerat sig. När du tror att du vattnat klart – vattna lite till!

Gå en första rond mot mördarsniglarna, ju tidigare desto bättre. Det är nu snigelmedel gör mest nytta.  Genom att bekämpa dem tidigt besparar du dig själv massor av arbete senare. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än  sniglar.

Börja rensa ogräs, ju tidigare du får bukt med ogräset, desto mindre blir det att göra sen. Ettåriga ogräs måste dras upp innan de sätter frö – annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste grävas upp med rötterna för att de ska försvinna. Den bästa skadedjursbekämpningen är en trädgård som bjuder in fågellivet med träd och snår. En fågelholk till blåmesen ger både fågelsång och fågelungar samt att blå­mesar är världsmästare i skadedjursbekämpning, det går åt tusentals bladlöss och larver för att mätta gapande småttingar i boet.

Glöm inte sitta ner och njuta första utefikat och ladda batterierna efter en lång mörk höst och vinter.