Söderåsportalen.se

Valborg, vårens ankomst

”Vårvindar friska
Leka och viska,
Lunderna kring, likt älskande par,
Strömmarna ila,”

Julia Nybergs dikt har mer än någon annan förknippats med valborg och att hylla vårens ankomst. I sin ursprungliga form är det en visa som tolkade kvinnans sorg över den älskade som offrade sitt unga liv i kriget. Det känns på något sätt som passande i vår tid då vi både ska fira vårens ankomst och valborgsmässoafton samtidigt som det pågår ett krig i vår närhet där människor dör under krigets fasor. Vi ska skatta oss lyckliga över varje dag vi får leva i fred.

Påbudet om vårens ankomst kan ses i våra klädesbutiker som lockar med vårens mode som går i ljusa färger – hoppets färger. En spännande förändring, som har med pandemin att göra, är den ökade uppskattningen för den lokala gemenskapen. De senaste två åren har vi börjat förstå hur viktigt det är att stödja handeln och jobben i vårt lokalsamhälle. Det finns en starkare gemenskap med sitt lokalsamhälle än tidigare. Det gynnar all lokal handel samt gårdsbutiker som säljer kött och grönsaker från hagen till magen. Att handla lokalt är för många frågan om att göra att ett aktivt val. Det blåser vårvindar som främjar det lokala och närproducerade. Nu gäller det för den lokala handeln att hålla igång och ta vara på trenden med mer närproducerade varor och uppsvinget för lokal handel.

Men först av allt ligger påsk – mathögtiden nummer ett. Därför vill jag önska alla en glad påsk och trevlig läsning.

/Daniel Kristensson, ansvarig utgivare