SM i Mathantverk – Bjärhus gårdsbutik prisade

Skåne håller hög klass när det gäller mat, det är känt sedan länge. 

Vid SM i Mathantverk, i konkurrens med över 500 produkter från 175 mathantverksföretag i 44 klasser tog Bjärhus Gårdsbutik hem två guldmedaljer i kategorierna ”Lufttorkad korv” och ”Lufttorkat kött”. Den lufttorkade korven ”Whiskey och pepparsalami” fick bedömningen: ”Ett mycket bra hantverk och spännande hantverksalternativ till den klassiska cognacsmedwursten” medan det lufttorkade köttet ”Torkad grissida” fick höra av juryn ”En produkt med trevlig doft och en ren, fin smak. Snygg och god med härlig sälta!”

Hela djuret tas tillvara

Teamet bakom de prisade mathantverken är Max Persson, Elin Wigrup, Joel Mattiasson och Ville Fornbacke. För den som vill köpa med sig närproducerat kött, korvar och charkuterier är Bjärhus gårdsbutiken att besöka.
– Vi jobbar med att göra chark av det kött som inte säljs som detaljer. På det här viset får vi ihop helheten och hela djuret kommer till nytta,
berättar Max.

Säsongsvariationer kan pareras med hjälp av charkuterier. Under sommaren vill alla grilla och till hösten är det grytbitar som efter­frågas.
– Vi är ett litet charkföretag och där i princip samtliga produkter fått utmärkelser genom åren. Det som är nytt den här gången är att det är vi, den nya generationen, som står bakom mathantverken, säger Max.

Hög kvalitet och närproducerat

Bjärhus lantbruk drivs av Elisabeth och Lars Hansson med sina söner, även här den nya generationen. Förädling, charkuteri och gårds­butik drivs tillsammans med Anneli och Leif Persson där Leif är charkuterist och den som legat bakom gårdens prisbelönta delikatesser. Deras son Max har tagit upp intresset och ett nytt ungt team skapar nya pris­belönta delikatesser.
– Grunden är hög kvalitet på köttet. Allt är handgjort och närproducerat, 50 meter från djur till färdig produkt och försäljning. Tillsammans är vi många starka viljor som är kunniga och smakar av. Vi är ett perfekt recept på team, säger Joel skrattande.

Nyckeln till framgång är att kunderna fortsätter kommer och handlar, utan nöjda kunder kan ingen gårdsbutik överleva. Hög kvalitet är ett vinnande recept, SM-gulden är ett kvitto på att det är hantverksmässiga charkprodukter som tas fram på Bjärhus.
– Vi ska vara stolta över den djupa kunskapen i förädling vi mathantverkare besitter, det är världsklass på skånskt mathantverk, av­slutar Elin.