Söderåsportalen.se

Dags att fira döden

Alla helgons dag är en högtidlig, allvarlig dag medan halloween är till för att köpa godis och skoja om döden. Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. I USA motsvaras alla helgons dag snarast av halloween. Halloween är ett hopkok av uråldriga gamla keltiska traditioner som har kombinerats med alla själars dag. I USA är halloween en fest för alla, också för de vuxna, med skräck, mörker, allvar och skoj medan halloween i Norden är en barnens fest.

Under allhelgonahelgen minns vi våra döda och tack vare coronapandemin har vi blivit varse om att inte ta livet för givet. Att minnas våra döda är ett sätt att ta vara på livet. Ta hand om varandra och visa uppskattning, imorgon kan det vara för sent.

När hösten går mot vinter och allhelgonahelgen närmar sig är det lätt att drabbas av existentiell ångest. Pär Lagerkvist och hans ”Ångest, ångest är min arvedel” fångar litterärt upp existensens skörhet och kampen för att förstå tillvarons absurda skönhet.

Den 2 oktober anordnades en matrunda kring Söderåsen som både var välbesökt och uppskattad. Behovet av att få komma ut och uppleva, äta och umgås var stort efter att ha varit begränsade under pandemin. ”Äntligen” var känslan hos många. God mat och härlig stämning gav känslan av att det här vill jag uppleva fler gånger.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare