Söderåsportalen.se

Strövtåg i hembygden

Gustaf Frödings diktepos blev pånyttfött när Mando Diao spelade in och fick en dunderhit med ”Strövtåg i hembygden”. Dikten är sorglig, smärtsam och full av en större, allmängiltig nostalgisk känsla, längtan till naturen och vår plats på jorden. 

I Frödings fall är det Dalarna som beskrivs i dikten. Men naturen och känslan för hembygden kunde lika gärna handla om oss som bor kring Söderåsen och all den vackra natur vi har här. Fortsättningen på dikten går:

”Och här är dungen, där göken gol,
små tösor sprungo här
med bara fötter och trasig kjol
att plocka dungens bär,
och här var det skugga och här var sol
och här var det gott om nattviol,
den dungen är mig kär,
min barndom susar där.”

Dikten fångar även den svenska sommaren som äntligen är här och både inleds och vänder i och med midsommar. Vår hembygd bjuder på många fantastiska platser, inte minst alla gårdsbutiker. Mat är oss kärt och närproducerat är i ropet nu. Det är skillnad på mat och mat. Handla i gårdsbutiker är som att resa tillbaka i tiden och samtidigt uppleva framtidens mat. Söderåsen är en destination både för oss som bor här och turister som reser hit. Det är lätt att bli hemma­blind och istället leta efter exotiska platser att besöka. Tänk på att för andra människor är vår hembygd exotisk. Här finns mycket och många att vara tacksamma för. Uppskatta, upptäck och handla hemmavid. Det är dags för ett strövtåg i hembygden i sommar och njuta av allt Söderåsen har att erbjuda.

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare