Konsten att baka

Det är examensdags för eleverna vid Klippans vuxenutbildning för bagare och konditorer. På Valborgsmässoafton fick sju av eleverna genomföra ett yrkesprov inför branschfolk. 

Jesper Långström som är utbildnings­ansvarig för Sveriges bagare och konditorer hade rest ner från Stockholm för att bedöma eleverna. Övriga i juryn som bedömde eleverna var professionella konditorer och bagare från närområdet: Helena Svorono, Robert Pegelow, Pierre Fahlman och Jonatan Zaar.

Carina Åkesson som är utbildnings­ansvarig i Klippan berättar att yrkesprov är något Klippan haft sedan 2013, det som är nytt är att Skolverket tagit fram centrala riktlinjer.
– Vi har alltid velat ligga i framkant här i Klippan och yrkesprovet ska vara vägledande för eleverna. Att det kommer in branschfolk och bedömer om det eleverna gjort är säljbart är nyttigt både för mig som utbildare men inte minst för eleverna.

Eleverna har arbetat sedan klockan fyra på morgonen till klockan 14, för att bli klara med alla kakor, bullar, tårtor och bröd som ingår i yrkes­provet. In i det sista dukas det upp på borden innan juryn ska sätta igång och bedöma bakverken. För jury­med­lemmarna är det utvecklande att komma ut och bli inspirerade av eleverna och för eleverna är yrkesprovet en chans att bli bedömd av yrkesfolk.

Som bagare eller konditor arbetar du med att baka allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Två kreativa yrken där känsla för smak, färg och form är viktig. Är du intresserad av att utbilda dig till bagare eller konditor? Sista ansökningsdag är den 28 maj och kursstart den 9 augusti.