Dags att börja grilla

Grillens dag infaller den 7 maj och dagen inviger officiellt grillsäsongen. 

Ingenting förknippas så starkt med den svenska sommaren och dess högtider som att grilla mat, umgås och ha det trevligt. Att grilla har blivit en livsstil för många hemma i trädgården. För ett lyckat grillresultat spelar råvarorna och förberedelserna roll. När vi grillar hemma är det svenskt kött vi väljer helst, gärna när­producerat. Så många som 9 av 10 föredrar svenska råvaror framför ekologiska råvaror av utländskt ursprung. Anledningen är att vi i Sverige har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.

Först rengöring

En ny grillsäsong börjar med en ren och fräsch grill. På en kolgrill är det främst gallret, locket och botten som måste rengöras. En grillborste, ett fettupplösande rengöringsmedel, en svamp och varmt vatten gör grillen ren.

Grilla kött

Välj kött med omsorg, du får vad du betalar för. Marinera gärna köttet några timmar innan grillningen. Pensla på mer marinad under tiden du grillar. När köttet är grillats låt det vila, gärna i aluminiumfolie, innan du serverar det. Då jämnas temperaturen ut i köttbiten och mer av köttsaften behålls i köttet.

Grilla grönsaker i säsong

Höj smakupplevelsen med grönsaker som sätter färg på maten och är goda och nyttiga med. De flesta grönsaker går utmärkt att grilla – svamp, lök, majs och tomat för att bara nämna några. Närodlade eller lokala grönsaker smaker bättre när de får mogna där de odlas. Välj grönsaker som är i säsong.

Grilla fisk

Få råvaror får sådant lyft som nygrillad fisk med smakfulla tillbehör. Den rökiga grillytan mot den snälla smaken på fisk och skaldjur är verkligen en perfekt kombination. Lax, regnbåge och makrill är exempel på fisk som passar bra att grilla. Fisk skall tillagas långsamt. Börja inte grilla för tidigt utan låt grillen och grillgallret bli riktigt varmt och kolet grått. Låt tjocka filéer få en fin grillyta. Grilla sedan klart under lock.