Pepparkakan en tusenårig kaka

Pepparkakan har en egen dag då, den 9 december, och sägs härstamma från Mesopotamien år 1700 f.Kr. Via antikens Rom och medeltidens Tyskland kom så småningom pepparkakorna till Norden som ”läkebröd”. 

Pepparkakan är känd i Sverige sedan medeltiden där Vadstena kloster spelar en viktig roll i pepparkakans dokumentation. År 1444 omnämns ”piparkaku” för första gången i svensk historia. Den allmänt accepterade hemorten för pepparkakan är staden Nürnberg, där Lebkuchen bakades redan under medeltiden.
Tyska munkar lät sig inspireras av egyptiska och grekiska bakvanor.

Pepparkakans form

De klassiska pepparkaksformar som används för att forma utkavlad pepparkaksdeg, hjärtan, grisar och änglar är likadana som användes i klostren av nunnorna. Dessa pepparkaksformer har inget med julen att göra. Hjärtat är en kärlekssymbol, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserar människans godhet.

Pepparkakshus

Traditionen att baka pepparkakshus kommer faktiskt från
bröderna Grimms saga om Hans och Greta, där pepparkakshus som bekant har en viktig roll. I Australien kallas för övrigt peppar­kaks­hus ofta för just ”Hansel and Gretel Houses” (Hans och Greta-hus).