Upptäck Söderåsen

Det finns många spännande utflyktsmål på Söderåsen.

Upptäck den vackra naturen i Klöva hallar
Foto: Jorchr/wikipedia

Natursköna söderåsen
Vandra i Klöva hallar där branta sprickdalar omgiven av höga platåer och Klöva­bäcken porlande i dalens botten, omgiven av lum­miga lövskogar. Kanske hittar du någon av grottorna eller stannar du och njuter av utsikten över ravinen. Närmare vildmarken kommer du inte i Skåne.

Klövabäcken rinner även förbi Dymöllans ålrökeri, ett måste att besöka om du tycker om god mat från havet och vacker natur.
En gårdsbutik med eget rökeri och med Klöva­bäcken porlande runt butiken och serveringen.

Skäralid med dess djupa dalar, rasbranter och lummiga lövskog med strömmade vatten­drag och Skärdammen som breder ut sig är magnifikt. Vandra upp till Koppar­hatten och låt dig hänföras av utsikten.

Södra entrén till Söderåsen ligger vid turistbyrån i Röstånga intill Nackarps­dalen. Där finns också den märkliga och sägen­omspunna Odensjön, som är väl värd ett besök.

Klövabäcken vid Dymöllans ålrökeri.
Foto: Jens Leandersson/Adapt Media

Slottet Wrams Gunnarstorp
På södra sidan av Söderåsen ligger Wrams Gunnarstorps slott. Slottet började byggas på 1500-talet och var troligtvis färdigt år 1636 då man hittat en datering i en takmålning.

Hos Bjärhus gårdsbutik köper du egenodlade KRAV-grön­saker, ekologiska produkter och färskt ekologiskt nöt- och lammkött från gården.
Foto: Albin Lundberg/Adapt Media

Slottet är kringbyggt med en stenlagd inner­gård med en åttkantig springbrunn som fanns redan när Linné besökte slottet 1749. Linné blev imponerad av skönheten i parken och skrev ”vattnet ledes till ladugård, trädgård och bryggstuga, hur fisken odlas i de 23 dammarna, hur ståtlig djurgården är, hur fint dyngstacken är dränerad, hur man bygger gärdsgårdar, gräver diken och lägger halmtak, hur skörden går till med mera.”

Wrams Gunnarstorp och dess park är klassat som byggnadsminne sedan 1983. På godset ligger Söderåsen shooting & events med en modern skjutbana för att träna jakt och skytte.

Dessa vackra kronhjortar hittar du vid Bonnarps Hjortgård
Foto: Albin Lundberg/Adapt Media

Gårdsbutiker
Bjärhus har både en växtbutik som erbjuder ett stort sortiment, hög kvalité och inspiration till att förverkliga dina trädgårdsdrömmar. Ett familjeägt företag sedan 1930. I gårdsbutiken köper du egenodlade KRAV-grön­saker, ekologiska produkter och färskt ekologiskt nöt- och lammkött från gården.

På Bonnarps Hjortgård hittar du kött och charkprodukter av högsta kvalitet ifrån både gårdens egna dovhjortar och frilevande vilt. Ta med barnen och låt dem se dovhjortar på nära håll i vilthägnet.

Utanför Östra Ljungby, i Övarp, hälsar Eva och Tomas kunderna välkomna till sin gårdsbutik med egen uppfödning. Här hittar du kvalitets­kött från nöt, lamm och gris.