Rik cykelhistoria

Cykeln är lite över 100 år gammal i Sverige där 1890-talet var det första av cyklismens årtionde, åtminstone hos medel­klassen.

De första cyklisterna i Sverige var ofta äventyrliga män ur den övre medelklassen men snart följde landsbygdens folk efter. Först ut var lärare, handlare, tjänstemän och ämbetsmän. Därefter anslöt sig även låginkomsttagare som sparade och lånade för att kunna skaffa sig egen cykel.

Mats hos Ekstrands cykel är välkänd för de flesta Klippanbor.

Cykelfabriken Herald
Axel Jönsson Forsberg född år 1865 i Klippan följde år 1900 med sin bror till USA och fick jobb hos ett cykel­företag. När han kom hem till Klippan igen startade Axel Jönsson cykelfabriken Herald.

Tyvärr hade han falska vänner som lurade honom vilket gjorde att han 1910 fick lämna Heralds verksamhet. Velocipedfabriken Heralds cykeltillverkning gick i konkurs 1921 och ett nytt bolag övertog verksamheten, men på 1930-talet köptes cykelfabriken i Klippan upp av konkurrenten Gislaved, som lade ner fabriken.

Erfaren cykelhandlare
Klippan har genom åren haft cykelbutiker och en av byns största profiler är Mats Jonsson som jobbat de senaste 45 åren vid Ekstrands cykel i Klippan centrum. Det finns en rik cykelhistoria i Klippan att ta vara på.