Rögle representerade i eSHL

Rögles senaste satsning är inom den växande e-sportsektorn. En e-sportsliga bestående av befintliga SHL-lag startade den 13 januari och två matcher i veckan direktsänds på Sportbladet, Aftonbladets sportdel.

SHL-klubbarna har gått olika tillväga för att få ihop e-lag. När vissa lag har värvat ihop lag har andra likt Rögle anordnat try-out i form av en NHL 20-turnering dit spelare fått anmäla sig och spela för en plats i laget.

Johannes Wallin, som jobbar ideellt för Rögle i samband med matcher är en av tre lagledare för e-sportlaget och ansvarig för rekryteringsarbetet:
– Att rekrytera och sätta ihop Rögles första e-sportlag var för mig självklart att vi skulle satsa på ett lag med lokal prägel och stort Röglehjärta, precis som laget på isen. Självklart hade vi önskat att hela laget kunde komma från den egna klubben och regionen. 6 av 11 spelare i laget kommer från regionen. Alla spelarna ställer upp för klubbens färger helt på ideell basis, berättar Johannes Wallin.

Ny målgrupp
När Rögle gick ut med att de skulle starta ett lag till eSHL kom det in ansökningar från hela Europa. Efter en rad testmatcher tog ett lag form. Kari Litmanen som är marknadsansvarig i Rögle BK ser eSHL som en spännande satsning som Rögle självklart vill vara en del av.
– Detta ger oss möjlighet att nå en ny målgrupp och skapa ett större intresse kring Rögle, en helt ny marknad och en ny värld för föreningen. På det här viset når Rögles varumärke ut till människor vi aldrig annat kanske nått.

Det går att följa Rögles alla matcher i eSHL på antingen Sportbladet eller på Rögles egna kanal: www.twitch.tv/ROGLE_RBK. Hela föreningen är engagerade i satsningen och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch uttalar sig:
– Det är en väldigt intressant satsning vi gör. Vår omvärld kräver en stor digital närvaro och detta blir ännu ett steg i den riktningen för Rögle BK. Genom att starta ett lag som representerar Rögle BK i eSHL får vi möjlighet att engagera ännu fler människor och nå ut med vårt varumärke på en ny marknad som växer väldigt snabbt.

e-Rögle
Förhoppningen är att hävda sig och gå till finalspelet i Stockholm under februari månad. Att spela TV-spel kräver att du både tränar muskler och hjärna för att klara av e-sport. Johannes Wallin som är en av tre assisterande lagkaptener berättar att han alltid hållit på med TV-spelande.
– Jag har alltid spelat och varit admin inom e-sport sedan 13-års åldern. Sedan 2008 när jag skaffade Xbox har jag spelat NHL. TV-spel har alltid varit en del av min fritid. Laget som vi fått ihop består av ett bra gäng killar som kompletterar varandra precis som spelarna på isen. E-sport är på lika villkor, tjejer och killar tävlar på samma premisser. Föreningslivet när det är som bäst, ideella spelare som drivs av ett gemensamt intresse, avslutar Johannes Wallin.

eSHL spelas på Playstation 4 och spelet EA NHL 20. Lagen består av sex spelare per match, och klubbarna möts i dubbelmöten där matcherna spelas back-to-back.