Triathlonprofil från Klippan

Petri Immonen är läraren och fritidspedagogen som brinner för träning och som varit med och startat upp föreningen Klippan City Triathlon.

Om vi tar det från början så hamnade Petri Immonen i Sverige tack vare att hans föräldrar flyttade från Finland till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Föräldrarna jobbade
vid olika pappersbruk och de hamnade i Klippan av den anledningen. Petri var en fram­gångsrik simmare fram till 1980-talets början och spelade fotboll på låg nivå under flera år. Träning har alltid varit en del av hans liv.

Vägen till triathlon
Vägen till att bilda den ideella föreningen Klippan City Triathlon gick via att Petri såg SM i triathlon i Helsingborg kring millennie­skiftet och blev intresserad av att testa själv.
– Efter jag sett en Triathlontävling gick jag med i en klubb men det var dyrt att tävla. Då började jag ordna egna tävlingar med låga kostnader att delta. Glädjen över att få tävla ska inte begränsas av pengar. Det fanns få tävlingar i närheten med.  2009 började vi ordna trädgårdstävlingar helt ideellt och efter några år blev det mer organiserat under namnet Klippan City Triathlon, förklarar Petri.

Det har varit olika konstellationer som ordnat tävlingar genom åren men just idag är det familjerna Immonen och Cepciansky som är drivande. De senaste åren har Petri varit med och arrangerat Klippan klassikern som är tredelad: Duathlon på våren. Sprint: 5 km löp – 25 cykel – 2,5 km löp. Distans: Dubbelt av allt, Triathlon på sommaren, en motionsklass och en sprintklass. Först simmas det i Borgarsjön sen cyklas det 20 km innan det avslutas med 5 km löpning. Till hösten avslutas klassikern med en löptävling, Last man standing.
– Vi är även med och arrangerar Swimrun-tävlingar ihop med Klippans simsällskap ute på Ljungbyhedsbadet under sommaren. Det är motionsevenemang för folk i Klippan med omnejd, berättar Petri.

Klippanpopen
Till vardags jobbar Petri som musiklärare på halvtid på Pilagårdsskolan och fritidspedagog andra halvtiden. Musiken har alltid funnits i Petris liv och när Klippanpopen drog igång var Petri en av musikerna som spelade trummor men han valde att satsa på simningen istället.
– Nu på gamla dar tog jag upp musiken igen och utbildade mig till musiklärare och spelar numera gitarr istället för trummor. Även gått med i ett gubbaband och varit ute och spelat på några konserter. Jag får sikta på att slå igenom nu istället, garvar Petri fram.

Musik spelar en viktig roll i inlärning hos barn och Petri jobbar pedagogisk verksamhet med barn i åldern 6-12 år för att utveckla barnens olika förmågor och färdigheter.
– Det är mycket lek, rörelse och musik förstås. Musik har betydelse för oss på många plan. Musik binder samman oss kulturellt och vi får en förståelse för andra människor och kulturer genom musik, berättar Petri.

Vardagsnöjen
Det är svårt att tro att Petri hinner med någonting på fritiden men barnen är vuxna och utflugna. Frun Bernadette och Petri bor i en villa i Klippan.
– Jag är stolt över både min fru och våra barn. Alla tre barnen har hittat bra vägar i livet och jag och Bernadette har varit gifta i snart 30 år. Man ska vara tacksam över livet, säger Petri.

När vi inte ser Petri susa förbi på sin cykel hittar vi honom gärna ute i naturen, antingen ute i skogen eller sittandes och fiska vid en sjö. Det är familj, träning, musik och att vara ute i naturen som ligger Petri varmt om hjärtat. Och att ut och resa med familjen. Enkla vardagsnöjen som är de viktigaste sakerna i livet, vilket Petri Immonen förstått.