Hemköp minskar matsvinnet

På Hemköp i Ljungbyhed älskar de mat och försöker göra allt de kan för att minska matsvinnet.

Redan för drygt 15 år sedan väcktes tanken hos Lars och Fia om att det slängdes för mycket varor som inte var dåliga, därför började de i liten skala att tillaga mat på dessa produkter. Numera har både personalantalet och matproduktionen ökat markant, men grundidén är fortfarande kvar. De arbetar aktivt med att ta tillvara på de varor som börjar närma sig utgångsdatum, på så vis bidrar de till att minska matsvinnet. Maten tillagas, kyls ner och packas för att sedan säljas i butiken. Det som kanske annars hade blivit slängt kan istället tillagas och bli till hemlagade rätter till kunderna.
– Vi anpassar oss och tar tillvara på den mat vi har i butiken. Det innebär att vi lagar flera olika rätter beroende på vad för råvaror som finns, berättar Jonna och Jessica som jobbar i butiken.

Rädda matsvinnet
På Hemköp upplever man i allt större utsträckning att kunderna handlar varor med kort bäst före datum. För att göra det enkelt och tydligt för kunden använder de sig av etiketter med texten ”Rädda matsvinnet”.
– Många av de stora matproducenterna har idag vid ”Bäst före datumet” kompletterat med texten ”inte dålig efter”. Detta är ett väldigt smart sätt att upplysa kunden om att varan inte behöver vara dålig trots att den gått ut i datum. Som konsument är det viktigt att använda sina sinnen när det gäller matprodukter.

Hemköp i Ljungbyhed försöker så gott det går värna om svenska livsmedel med lokalt ursprung och lägger stor vikt på att lyfta fram säsongens råvaror både för miljön och smakens skull. Att påverka kunderna att äta säsongsbetonat är att påverka miljön positivt.
– Året om har vi potatis från Kvidinge och när äppelsäsongen drar igång får vi svenska äpplen från Kivik. Varje vecka levererar Holms kött & chark i Landskrona, svenskt kött till butiken, säger Lars Andersson, ägare till Hemköp i Ljungbyhed.

Ett bra exempel på praktiskt miljöarbete i vardagen på Hemköp är att man pressar alla citrusfrukter som inte går att sälja, och låter personalen njuta av detta vid sina pauser. Detta bidrar inte bara till att minska matsvinnet utan gör också att personalen får mycket C-vitaminer i sig och håller sig därmed friska!

Handla lokalt är miljösmart
Alla Hemköps butiker tänker miljö samtidigt som man jobbar systematiskt med miljöarbete. Hemköp har börjat införa pant på vissa av sina egna plastförpackningar. Man uppmanar även butikerna att gå över till LED-belysning och nya energieffektiva kylar mm.
– Hemköp är mer än att bara sälja varor, vi gör mycket arbete som sker bakom kulisserna och som inte syns utåt, berättar Lars.

Matsvinnet kostar såväl miljömässigt som i pengar. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000-6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. Att handla lokalt är matsmart och bra både för miljön och din plånbok.

Tänk globalt – handla lokalt!