Gräsmattans tid är nu!

För att ge gräsmattan en bra start på säsongen är det nu hög tid att reparera och förbättra där det behövs nu när jordtemperaturen letar sig upp mot 8–10 grader.

Se till att gräsmattan är fri från mossa och ogräs, lägg till lite ny jord vid behov och fördela de nya gräsfröna jämnt. Håll jorden jämnt fuktig tills de nya fröna grott ordentligt.

Klipp lagom
Genom att klippa gräsmattan ofta och lagom högt, 3-4 centimeter, får du snabbt en grön och frodig gräsmatta. Genom att kalka och gödsla gräsmattan stärks gräset och kan då lättare vinna över ogräs och mossa. Genom att kantskära gräsmattan får den ett lyft och ger intrycket av att vara extra välskött.

Mota ogräset
Nu är det tid att se till att maskrosor, tistlar och annat ogräs rensas bort i tid innan de sätter frö. Efter regn är det ett bra tillfälle att störa ogräsfröna och hindra dem från att gro. Då behöver du inte rensa lika mycket ogräs senare i sommar. Ett tips är också att så blommor mellan grönsakerna så att de växer tätt ihop. Då blir det ingen plats över för ogräset att växa och samtidigt blir grönsakslandet vackrare och mer frodigt.

Vattna rätt i sommar
Torra trädgårdar, rabatter och gräsmattor behöver vatten för att kunna växa. Då regnet uteblir är det viktigt att tillföra vatten. För att få bästa resultat, samtidigt som du sparar vatten, bör du vattna på morgonen när temperaturen är som lägst. Tidig morgon vid kl. 03-06 är optimalt på sommaren. Med en vattenspridare kan du enkelt vattna hela gräsmattan i omgångar.

Om du ger gräsmattan ordentligt med vatten till ett djup av 15 centimeter behöver du bara vattna var tredje eller var fjärde dag, eftersom gräsmattan kan lagra vatten. Därför är det bättre att vattna gräsmattan riktigt ordentligt mindre ofta, så att växternas rötter kan växa sig starkare och nå djupare.

Robotgräsklipparen – Trädgårdsmästaren som alla har råd med

Tillhör du dem som gärna vill ha en snygg trädgård med välklippt gräs, men som inte hinner eftersom du har hundra andra måsten som du tvunget behöver göra innan det överhuvudtaget blir en tanke över till gräsklippning? Om det stämmer in på dig ska du satsa på en robotgräsklippare. När du köper en robotgräsklippare får du verkligen valuta för pengarna och en nyklippt fin gräsmatta