Trädgårdstips

Rabarber
Om du har rabarber finns ett enkelt knep för att skynda på den – lägg en hink över stjälkarna så får de en himla fart!

Dags att plantera. Se till så att det som ska planteras är genomvattnat när det sätts i jorden. Vattna riktigt ordentligt direkt efter planteringen och ungefär var tredje dag tills det nyplanterade har etablerat sig. När du tror att du vattnat klart – vattna lite till!

Jordgubbar
Plantera jordgubbar i mullrik och väldränerad jord med ca 30 cm mellan plantorna. Gubbarna vill ha mycket sol men är i övrigt lätta att sköta. Välj sorter som mognar vid olika tidpunkter för lång skörd. Rensa jordgubbslandet: Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Vänta med gödning till efter sommarens skörd.

Mormors äpplen
Låt dig njuta av samma underbara frukter som våra mor- och farföräldrar en gång njöt av. Frukt och bär som odlats av generationer före oss är en del av vårt pomologiska arv och ingår i Grönt Kulturarv.

Äpplet Katja är framtagen på Balsgård 1947 ur en korsning mellan James Grieve och Worcesterparmän. En omtyckt sort som odlas med fördel hemma i trädgården. Ett fast och saftigt äpple med god, söt smak.

Katja planteras i väldränerad, näringsrik och mullrik jord. Gräv en stor grop och se till att jordkvaliteten är bra även runt planteringsgropen. Trivs i sol till halvskugga och vill ha det medelfuktigt. Under varma och torra somrar krävs det riklig bevattning.

Frukt ger bättre hälsa
Vår hälsa skulle enligt Världs­hälso­organisationen WHO kunna förbättras avsevärt om vi åt mer frukt, bär och grönsaker. Lågt intag av frukt och grönt är orsaken till att minst 19% drabbas av cancersjukdomar i mage och tarm, 31 % av kardiovaskulära sjukdomar och 11% av stroke. Att odla frukt i trädgården och att äta det vi skördar gör oss friskare.

Hälsa och antioxidanter
Att förbättra sin hälsa genom att odla och äta egna bär, grönsaker och frukter är roligt och enkelt. Många av våra vanliga bärbuskar innehåller till exempel rikligt med vitaminer och antioxidanter. Blåbär, jordgubbar och hallon innehåller mycket antioxidanter och ger ett bra skydd mot ett flertal sjukdomar.

Lycka till med att odla frukt, bär och växter som påverkar din hälsa positivt!

Trädgårdsarbete gör dig lyckli
Människor som drabbats av utmattnings­depression mår bättre av att vistas i gröna miljöer, och trädgårdsarbete används numera som terapiform på flera ställen runt om i landet. I vanlig trädgårdsjord finns nämligen små mikroorganismer, bakterier, som utsöndrar ämnen som är speciellt bra mot depressioner.
– Den doft man känner när man luktar på jord kommer från just sådana organismer, och det finns flera organismer i den gruppen som utsöndrar olika ämnen som kan vara bra för människan, säger professor Sara Hallin, vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi i Uppsala.

Att ta hand om trädgården, ge liv åt växter och utforma en oas runt sitt hem ger möjlighet till att uttrycka kreativitet, rensa bort vardagens stress tillsammans med ogräset. Studier visar att du faktiskt blir lycklig av att påta i jorden.