Stor grabb och mångfaldig medaljör

Ralf Scott har representerat Sverige i tyngdlyftning vid flera tillfällen sedan landslagsdebuten 1974 i Polen. Totalt sett är Ralf en av Klippans främsta landslagsidrottare i modern tid med 18 SM-guld, och alla tre valörerna från inofficiella OS i tyngdlyftning – World Master Games – för veteraner.

Ljungbyhed
Allting började ute i Ljungbyhed där Ralf och hans syskon är uppväxta.
– Idrottshallen var i praktiken vår fritidsgård som vi hängde i under min uppväxt. Det var pingis, fotboll, handboll och sen även tyngdlyftning. Roland Aronsson som var polis och tyngdlyftningstränare på den tiden såg någon form av talang i mig och fick med mig till Tyngdlyftningsklubben, berättar Ralf.

Familjen Scott har alltid varit en riktig idrottsfamilj där såväl pappa som syskon varit involverade i olika idrotter. I Ljungbyhed på den tiden fanns det ett helt gäng duktiga tyngdlyftare. Koncentrationen av duktiga tyngdlyftare och bra tränare fick tyngdlyftare från andra delar av Sverige att flytta till Klippan för att träna.

Landslaget
Ralf Scotts karriär som tyngdlyftare började på allvar 1973 då han tog silver vid sitt första Ungdoms-SM. Samma år satte Ralf svenskt ungdomsrekord och året efter var det landslagsdebut i juniorlandslaget. 1976 blev det debut i seniorlandslaget där Ralf bl.a. träffade, och blev vän med, Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren.

Medaljerna från SM och alla landskamper har gjort att Ralf Scott är nr. 78 i ”stor grabb” vilket är ett hederstecken som sedan 1928 tilldelas framgångsrika utövare av olika sporter genom deltagande i landskamper eller tävlingar som SM, EM, VM och OS.

1993 blev det den första av många EM-guld i veteran-EM. Tävlandet som landslagsveteran har tagit Ralf och hans hustru Cecilia runtom i världen. Melbourne och Sidney i Australien, Edmonton i Kanada och 2017 hölls mästerskapen i Nya Zeeland.

World Master Games – OS för veteraner samlar fler deltagare än ett vanligt OS, runt 23-28000 deltagare.
– Det krävs 65 poäng för att komma in på ”Hall of Fame” och jag har endast 54 poäng. Det krävs två VM-guld till för att nå dit. Tveksamt om min kropp håller för det. Idag är det viktigaste att träna och må bra för min del, säger Ralf.

Ungdomsledare i Klippan
Ralf berättar att han alltid haft viljan att träna och det har varit hans stora talang. Träningen har gett framgångar och idag försöker han som ungdomsledare att lära ungdomar träna och är ordförande i Klippans kraftsportsklubb.
– Att lära ungdomar att träna rätt och få dem att inse hur viktigt det är att knyta kontakter och skapa sig nätverk. Bland annat tränar jag ett antal ungdomar som kommer från Syrien. De är flera duktiga och ambitiösa killar och träningen är både integration in i samhället och träning i svenska språket för dem. Idrott är en bra fostran där du lär dig följa regler och seder, förklarar Ralf.

Samhällsengagemang
Efter ett helt yrkesliv inom byggbranschen som anläggningschef och VD. är det idag ett liv som egen företagare och fritidspolitiker i Plan- och byggnämnden som gäller. Barnen är vuxna och utflugna. Tillsammans med hustrun Cecilia upplever de världen ihop.
– Vi älskar att resa och uppleva andra kulturer. Det är berikande och ger mycket kunskap, berättar Ralf.

Med erfarenheter både från arbetslivet och idrotten, tillsammans med ett stort samhällsengagemang, är Ralf Scott både en förebild för såväl unga som vuxna. Vikten av att överbrygga generationsklyftan för unga som växer upp utan vuxna förebilder kan aldrig nog poängteras. På samma sätt som Roland Aronsson var en förebild för Ralf och många andra när de var unga finns Ralf där idag och får ungdomar att trampa nya fotspår.