Peter för ett kulturarv vidare

Trähantverk och korgflätning är ett av världens äldsta hantverk, äldre än både krukmakeri och vävning. De har betraktats som en kvarleva från en svunnen tid, men nu svänger pendeln tillbaka. Detta kan vara en följd i ett större miljömedvetande eftersom ur miljösynpunkt är hantverk tillverkad i nedbrytbart material att föredra framför plast.

I Klippan tillverkar Peter Andersson trähantverk på samma sätt som människor genom historien har gjort. I hans trähantverk finns det inga skruvar eller spikar utan det är genuint hantverk. Peter Andersson började med trähantverk för att det är avkoppling för honom att stå och arbeta med händerna, främst under höst och vinter.
– Hantverket går tillbaka till stenåldern och är värt att bevara. Jag är exempelvis ute och handplockar björkrötterna som jag syr med, själv. Ett hantverk ska ske från grunden, förklarar Peter.

Verkstaden finns sidan om huset där Peter skapar trähantverk, svarvar skålar och stöper ljus. Skärbrädor, brickor, lådor och handgjorda knivar till salu. Allt går att beställa efter önskemål.
– Ett hantverk innebär att man gör saker själv. För mig är det en avkoppling efter jobbet och klockan stannar när jag står i verkstaden och får skapa. Trähantverk innebär är att söka tillbaka till det ursprungliga: tradition, kvalitet, hantverk i nygammal tappning, säger Peter.