Ny bok från Jens Olsson Hjortensjö – Flygplan saknat

Platsen där Herculesolyckan skedde i mars 2012. Bilden är tagen i samband med haveriutredningen. Foto: Jens Olsson Hjortensjö

Jens Olsson Hjortensjö är praktiskt taget uppväxt på F5 i Ljungbyhed där hans far jobbade som flygmekaniker. 

Från uppväxten i Klippan har det burit iväg runtom i världen från värnplikt som jägare i Kiruna, till FN-soldat och i yrket på Luftfartsverket och senare på Statens haverikommission i Stockholm. Psykologiexamen i Sverige och flyghaveriutredarutbildning i USA och Tyskland. Han är flygpsykolog och som sådan registrerad genom den Europeiska organisationen EAAP.

I haveriutredningen av Herculesolyckan på Kebnekaise ledde Jens en expertgrupp. Det gjorde han även i utredningen av haveriet med flygbolaget West Atlantics ”postflyg” några år senare. Idag är Jens bosatt i Vejbystrand med sin familj.

Med sin bakgrund har Jens skrivit och gett ut en bok som ger en unik inblick bakom kulisserna i haveriutredningar. När flygplan havererar eller saknas inleds sökoperationer och påföljande utredningar. För att kunna utforska och förklara orsakerna med förankring i forskning och erfarenheter krävs ofta komplexa utredningar med stora utmaningar. För de efterlevande förändras livet. Titeln på boken är ”Flygplan saknat – om människa & haveri” där läsaren får en unik inblick bakom kulisserna i haveriutredningar och introduceras till olika utmaningar för såväl haveriutredare som piloter och flygledare i händelsens kärna. Men läsaren får också möta anhöriga som förlorat när­stående i flyghaverier.

Boken går att köpa i Klippans bokhandel eller direkt via förlaget Norlén & Slottner.