Amadeus känner sig hemma på scen

Världen ligger framför våra fötter. Det gäller bara att våga, vilja och ha lyckan att träffa rätt personer.

Varje gång du säger ja istället för nej öppnar sig nya möjligheter. Amadeus Dahlgren från Östra Ljungby är ett levande bevis för detta. Från en roll i Bruksspelet till huvudroll i PAW Patrol Live!, en av världens största turnerande shower för barnfamiljer, som nu är på turné i Sverige.

Amadeus, 9 år. Foto: Privat

Tidigt intresse
Föräldrarna i Östra Ljungby märkte tidigt att Amadeus hade ett stort intresse för sång och musik. Det första steget togs i kyrkan genom solosång vid olika tillställningar men det var den legendariska gitarrläraren Bengt Wikström på musikskolan i Klippan som verkligen såg Amadeus talang.
– Bengt lärde mig spela gitarr och ackord men han såg även en fallenhet hos mig att sjunga och uppträda. Jag har alltid velat stå på scen och sjunga men det var genom Bengt som min utveckling tog fart, förklarar Amadeus.

Skolorna
Det blev endast ett år på Musikestetiska programmet på Klippans gymnasieskola innan programmet lades ner. Men under det året väckte läraren Anna Hiltunen glöden hos Amadeus att satsa på teater och musik.
– När estetprogrammet lades ner i Klippan var jag osäker på vad jag skulle göra eftersom jag inte var mogen att flytta hemifrån för att fortsätta studera vidare i en annan kommun. Men när jag hittade samma utbildning i Katrineholm och kunde flytta in hos mina kusiner som inneboende, kunde jag fortsätta på estet- och musikprogrammet. Att jag kunde bo hos en familj var jätteskönt och avgörande. Stödet gjorde att jag växte som människa och en helt ny värld öppnade sig med dans och teater i Katrineholm. Jag började även dansa på fritiden, berättar Amadeus.

Musikaler
Under sista året på gymnasiet insåg Amadeus att musikaler var en dröm som han siktade mot. Teaterkurser på fritiden ledde till del­tagande i en amatörteatergrupp som i sin tur ledde till huvudrollen i Klas Klättermus.
– Erfarenheterna från teatern var nyttig men mest av allt var det grymt kul, säger Amadeus.

Efter antagningsprov och auditions gick flytten söderut igen efter gymnasiet och Markaryds Folkhögskola. En ny dörr öppnade sig för Amadeus:
– Det var först här jag insåg att det faktiskt går att jobba som artist.

Musikhögskolan i Bjärnum blev nästa steg och en förberedelse inför högre studier. Fast det blev framträdanden på hemmaplan med.

Amadeus som Viktor i 2015 års uppsättning av Bruksspelet – Agnes. Foto: Margareta Dahlgren

Bruksspelet
Två framträdanden vid Bruksspelet där det var en statistroll första gången och en mindre sångroll som ”Victor” nästa gång, i föreställningen ”Agnes”.
– Jag hade lärt känna Heléne Lindqvist under ”Körkampen” där hon var körledare och hon ville ha med mig i bruksspelet, säger Amadeus.

Möjligheten att få jobba ihop med professionella artister var både en bra erfarenhet och en upplevelse att se vem de är som människor bakom scenen menar Amadeus:
– Hela Bruksspelet är fantastiskt – miljön, människorna, sammanhållningen och kombinationen av amatörer och erfarna skådespelare.

Under sin tid i Göteborg sommarjobbade Amadeus på Liseberg. Foto: Privat

Göteborg
Sista steget i utbildningen är ”Performing Art School”, en treårig yrkesutbildning i sång, dans och teater. En helt ny nivå enligt Amadeus:
– Allt är mer proffsigt på skolan i Göteborg och en förberedelse inför yrkeslivet.

Vid sidan av artisteriet på skolan har det varit sommarjobb på Liseberg, främst som underhållning i parken. Nyttiga erfarenheter som dessutom gett pengar i plånboken.

Paw Patrol Live!
Under det tredje året kom auditions som alla drömmer om. Paw Patrol Live! kontaktade Amadeus och tyckte att han skulle passa till karaktären Ryder, både till utseende och längd.
– Jag fick lära mig repliker och spela in filmer med sånger och monologer, sammanlagt 4 filmer. Filmerna skulle granskas och godkännas av Nickelodeon i både Australien och USA. Det var både stressigt och taggande eftersom de kontaktade mig och ville att jag skulle söka rollen. Efter ungefär 10 dagars väntan fick jag svar att de gillade mig och att jag fick rollen, säger en glad Amadeus.

I sin första riktiga roll blev det en huvudroll. Sverigeturnén med Paw Patrol Live! har gjort att examen med diplom tagit en annorlunda väg men rektorn på skolan har varit förstående.
– Skolan vill utbilda artister så jag har fått chansen att både göra rollen i Paw Patrol Live! och få mitt diplom och ta examen. Det är egentligen overkligt att en liten kille från Östra Ljungby kan få huvudrollen i en världskänd barnturné, avslutar Amadeus.

Det Amadeus kan lära oss är att med stöttande föräldrar som älskar sitt barn villkorslöst och att tacka ja till roller och spelningar öppnar alltid upp nya dörrar eftersom du aldrig vet vem som ser dig och uppskattar det du gör. Världen ligger framför dina fötter, oavsett var du är född och uppväxt.