Nyårsraketens historia

Varför firas nyår med smällare och fyrverkerier? Historiskt sett är fyrverkerierna ett sätt att hålla onda och mörka makter borta från hemmen.

Förr i tiden trodde man att övernaturliga krafter var som mäktigast just kring nyår. För att motverka och skrämma bort dem så att de inte följde med in i det nya året sköts det gamla året ut och det nya sköts in med bössor. Nuförtiden skjuter vi upp fyrverkerier istället för att skrämma onda andar.

Nyårsfirande och fyrverkerier hör ihop i större delen av världen. Det var i Kina som fyrverkerierna uppfanns. Den tidigaste dokumentationen om fyrverkerier i Kina är från 600-talet. Det dröjde fram till 1600-talet innan fyrverkerier kom hit till Europa.

Ett problem är att den farliga hanteringen av fyrverkerier sköts av onyktra människor på nyårsafton istället av (nyktra) professionella fyrverkare. I Norge är det dock, sedan 2009, förbjudet för privatpersoner att skjuta upp raketer.