Erfarenhet av att tillfriskna

Till AA kommer människor från samhällets alla hörn, unga, gamla, män, kvinnor med alla yrken och olika sorters social bakgrund.

Lokalen i Sågen-huset som AA och Al-Anon huserar i har både ”högt till tak” och god stämning bland deltagarna. Det finns ingen ordförande eller styrelse utan alla är på samma nivå. Fem möten i veckan samt ett öppet informationsmöte hinns med. AA i Klippan är faktiskt först i Sverige med att ha info-möten varje vecka.
– Det har slagit väl ut med info-möten. Vi är inte först med infomöten utan det finns i Danmark, men i Sverige ska andra städer ta efter modellen nu, berättar ”Per”.

Sjukdomsbild
Verksamheten i Klippan berör 40-50 aktiva och ytterligare 4-5 stycken anhöriga i Al-Anon. En brist är att allt för få känner till vad AA och Al-Anon är och gör. Även alkoholmottagningen och Socialkontoret har för dålig kunskap, berättar ”Per”.
– Vi efterlyser ett bättre samarbete.

Alkoholism är en sjukdom och återfall är en del av sjukdomsbilden. ”Per” och övriga runt bordet delar med sig av personliga berättelser om misslyckanden och myndigheter som inte fungerar. Sjukdomen alkoholism smittar anhöriga och närstående på många olika sätt. AA finns här för dig som är alkoholist medan Al-Anon är en självhjälpsgrupp för anhöriga och vänner till alkoholister.

*Per heter egentligen något annat