”Mitt liv som hund”

Ellinor och sheltien Ezter i samband med EM i Holland. Foto: privat

När jag var liten läste jag Reidar Jönssons bok, ”Mitt liv som hund” som tar upp allvarliga ämnen som liv och död, ansvar och skuld med hjälp av humor.

När jag träffar Ellinor Beck så tänker jag på boken, främst för dess titel, men även för att Ellinor är en ung framgångsrik tjej som vågar prata om känslor, motgångar och framgångar. Är du som Ellinor född in i en familj som tränar med hundar, har egna hundar och livet kretsar kring hundar så är boken ”Mitt liv som hund” lätt att associera till.

Går det att vara en profil om du just fyllt 18 år och går sista året på Örkelljungas hundgymnasium med inriktning på naturbruk? Ja, har du vunnit SM-guld i agility för seniorer och tävlat med juniorlandslaget i EM under året är du en profil. Ellinor har tillsammans med sin mamma, syster och mammas man startat Skånehallen som är en inomhushall för hundträning. De har i högsta grad bidragit till att göra hundträning till en året runt sport. Till sommaren ligger de bakom att SM i agility kommer att arrangeras på Åbyvallen i Klippan vilket kommer locka hundratals människor hit.

Hundmänniska
Ellinor skrattar när vi ska prata om annat än hundar.
– Det enda jag gör är hund. I skolan är det hund, om kvällar och helger är det hundträning eller tävling. Hela familjen är hundengagerade.

Är man uppväxt med att åka med sina föräldrar på hundtävlingar, är steget inte långt till att själv börja träna med hund.
– Jag fick min första hund, en sheltie, när jag var 12 år. Idag har jag en sheltie, Ezter, som jag tävlar med och en Border collie som ska fylla 1 år, säger Ellinor.

Det är utställningar, lydnad, agility och rally­lydnad som gäller för Ellinor. Hon är född och uppvuxen i Halmstad, men är klippan­bo sedan åtta år.
– Det har varit konståkning och karate men så fort jag blivit så pass bra att det varit dags att tävla och pressen ökat har jag slutat. När jag tränar och tävlar med hundarna är det bara jag själv som sätter press på mig själv. Det är en större glädje att träna med hundar än vad jag kände att träna mig själv i karate och konståkning, förklarar Ellinor.

Laget som tog SM-guld i somras. Foto: privat

Framgångsrikt år
Det har varit en galen sommar med idel framgångar för Ellinor. Först blev det en bronspeng under Ungdoms-SM i rally­lydnad innan det blev lag-guld i agility-SM ihop med bland annat mamma Maria i laget. Framgångarna ledde till en plats i juniorlandslaget i agility och EM i Holland. Ellinor placerade sig som 12:a av 102 tävlande från hela världen.
– Det var en häftig upplevelse att få tävla mot ungdomar från hela världen, säger en leende Ellinor.

Faktum är att Ellinor med sin 12:e placering blev bästa svenska deltagare i sin hunds storleksklass. Under agility-VM som avgjordes i Kristianstad var givetvis Ellinor, samt resten av familjen, funktionärer.

Starka familjeband
Det är mycket hundar i familjen men starkast är ändå banden mellan kvinnorna i familjen, syster och mamma.
– Min mamma och syster är de som inspirerat mig mest och de jag ser upp till inom hundsporten. Det är de som fått mig att inse vad du kan åstadkomma, avslutar Ellinor.

När vi skiljs åt i Skånehallen kommer förstås mamma Maria förbi och frågar hur det har gått. För att bara vara 18 år har Ellinor insikt om vad som är viktigt i livet. Det handlar om att ha roligt när man idrottar, må bra och ta vara på sin familj. Resten kommer av sig själv.