25-årsjubileum för Lars på Hemköp

Den första Hemköpsbutiken öppnades i Borlänge 1958 av en man med namnet ”Spik-Olle”. Hemköp var från början en del av Vivokedjan, och i Ljungbyhed hette butiken Ljungbyhallen, ett namn som fortfarande lever kvar hos många i Ljungbyhed.

Rötterna i Ljungbyhed
1993 köpte Lars och hans fru Fia butiken av handlarparet Svenne och Gunni Harrysson, som fortfarande handlar i butiken. Svenne och Gunni inbjuds varje år till det årliga julbordet för personalen.
– Min far kommer från Ljungbyhed, så drömmen om att ta över byns egen livsmedelsaffär hade alltid funnits där. När tillfället kom så fick vi gå till Sparbanken Klippan och ansöka om lån samt pantsätta huset. Jag trodde starkt på butiken tilllsammans med min egen yrkeskunskap. Min yrkesbana inleddes med prao på Storköpet i Klippan (nuvarande ICA Kvantum) när jag gick i nionde klass. Där blev jag upplärd av två fantastiska chefer, Per-Eric Sjunnesson och Ingvar Ahl, berättar Lars.

Efter 10 år på Storköpet i Klippan jobbade Lars sedan 10 år i Munka Ljungby som kött- och charkansvarig. De senaste 25 åren har han alltså varit verksam vid Hemköp i Ljungbyhed.

Viktig för orten
Som ortens enda livsmedelsbutik har Lars under alla år känt ett ansvar att stötta och sponsra ortens olika idrottsklubbar. Sedan ett antal år tillbaka sitter Lars i styrelsen för Ljungbyheds IF.
– Idrottsföreningar ger barn en vettig sysselsättning och fostrar ungdomar in i samhället och lär dem att ta hänsyn till andra människor. Kan vi bidra till att föreningarna kan engagera fler barn och ungdomar blir hela samhället vinnare, förklarar Lars.

Fortfarande lika kul
Jobbet på Hemköp innebär dagliga kontakter med människorna i byn och ingen dag är den andra lik. Lars brinner för sitt arbete som handlare och lever sitt arbete på samma sätt som en lantbrukare, nämligen genom att alltid vara tillgänglig i butiken. När barnen växte upp fick de tillbringa mycket tid i butiken och de tog med sig kompisar och byggde kojor på loftet. De hjälper fortfarande till i butiken samtidigt att de driver ”Systrarna i gränden” tillsammans i Klippan.
– Butiken ska vara butiken mitt i byn med det stora hjärtat som älskar mat. En attraktiv och prisvärd matbutik på hemmaplan helt enkelt. Trots att jag varit här i 25 år tycker jag det är lika kul varje dag att träffa kunderna och alla 20 anställda. Det här är mitt liv och jag känner mig fortfarande ung, avslutar Lars.