Att tänka på vid köp av dator

Augusti innebär inte bara slutet på semesterperioden för de allra flesta, utan även en ny skoltermin för barn och ungdomar.

Hade du tänkt köpa en ny dator lagom till skolstarten? Benny Pantzar på Pantzar ljud och bild ger dig då några tips:

1. Bärbar eller stationär?
För en elev år 2018 finns det egentligen bara ett alternativ, den bärbara datorn. Med en bärbar dator kan du jobba oavsett var du befinner dig. Den bärbara datorn gör dig oberoende av plats och tar dessutom upp mindre utrymme eftersom allt finns på plats – skärm, tangentbord och dator.

2. Windows eller Mac?
De nödvändigaste programmen för ordbehandling, kalkyl, presentation och bildbehandling finns i någon form till samtliga datorer. Om du ska spela spel är Windows att föredra eftersom det finns färre spel till Mac.

3. Varför skiljer det i pris?
Du får vad du betalar för. Grafikkort, minne, processor, storlek på skärm, hårddisk samt CD/DVD-läsare – ju bättre desto högre pris.