Jordgubbar – ett sommartecken

Fragaria ananassa är det latinska namnet på dagens jordgubbe. Det var också just ananas-smultron som gubbarna kallades när de introducerades i Sverige på 1700-talet. Under 1800-talet fick dock jordgubben sitt namn och sedan 1841 är ordet jordgubbe inlagt i det svenska språket.

Jordgubben är en slumpmässig hybrid av det nordamerikanska scharlakanssmultronet (F. virginiana), och det sydamerikanska jättesmultronet (F. chiloensis) som genom människans försorg kom till europa för drygt 250 år sedan och korsade sig med varandra. På så sätt uppstod jordgubben.

Bra för hälsan
Äter du jordgubbar innan din träning bränner du fler kalorier under träningspasset eftersom jordgubbar hjälper till att stärka syre- och blodflödet i kroppen. Jordgubbar innehåller en stor mängd av vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber och sägs förhindra eller förmildra en viss del av hjärtsjukdomar och cancer. Kom ihåg att du alltid sköljer jordgubbarna innan du ”snoppar” dem, annars försvinner en stor mängd av jordgubbens naturliga olja ut i avloppen. Man vill ju njuta av dess fulla smak!