Svensk midsommar

Midsommar är, vid sidan av julen, den kanske största högtiden i Sverige. Till skillnad från julen, som är en familjehögtid, så firas midsommar tillsammans med vänner istället för släkten.

Maten till midsommar påminner om julbordet och snaps till maten. För att få dricka snaps sjungs det snapsvisor vilket endast förekommer i Sverige och Finland. Att sjunga och skåla är en sedvänja från vikingatiden. Under medeltiden kallades det rituella skålandet ”minne”, och minnes­visorna sjöngs bland annat på gillen och bröllop. Under slutet av 1800-talet spred sig snapsvisesjungandet, främst bland i borgerliga, akademiska miljöer när det svenska skulle tas tillvara på.

Midsommarstången
Ingen midsommar utan midsommarstång. Egentligen hette det majstång, från ordet maja, som betyder ”att smycka med löv”. Under 1900-talet växte det fram att det skulle
vara lekar i samband med midsommar­firandet. Små grodorna är ett exempel på detta och kallades grodleken. Melodin kommer ursprungligen från en fransk sång, som brittiska soldater under napoleonkrigen vid 1800-talets använde som en nidvisa om fransmännen.