Yrkesprov för läckerheter

Många vet inte att i Klippan utbildas eftertraktade bagare och konditorer. Tidigare eleverna har fått jobb på olika konditorier i Skåne men även i bland annat i Linköping och i Shanghai!
Carina Åkesson som är ansvarig för bageri- och konditoriutbildningen berättar:
– Det finns ett stort behov av duktiga bagare och konditorer i hela landet och här i Klippan har vi en utbildning som ger grundläggande kunskaper
inom dessa områden. Eleverna får lära sig baka mat- och kaffebröd, arbeta med kavlade degar och att tillverka konditorivaror som bitar, bakelser och tårtor. Inom konditori kommer de även jobba med konfektyrer och choklad. Efter och under utbildningen drar arbetsgivarna i våra elever, det är förstås skoj.

Varje år får 10 elever möjlighet att gå utbildningen inom Yrkesvux, ytterligare 10 elever går kockutbildningen parallellt. När vi besöker utbildningen är det bedömning av en utomstående jury bestående av Pierre Fahlman och Helena Svorono från Fahlmans conditori i Helsingborg och Lina Olin från Conditori Hjärtat i Klippan. Helle Larsson är en av eleverna som bedömdes:
– Det har varit nervöst och pirrigt men kul när det är klart. Jag är mest nöjd med mina moussebakelser, dekorationerna blev så rätt. Fantastiskt givande utbildning, önskar bara jag gjort den tidigare i mitt liv. Förutom all tid i skolan har jag även två veckors praktik vid Backhaus och tre veckors praktik vid Lagkagehuset i Köpenhamn att se fram emot snart.

Bröden, kakorna, bakelserna, tårtorna och pralinerna var exakt så goda som de såg ut, det kan vi intyga!