Jan Tromark – med full fart genom livet

Fotograf, journalist och sportkommentator på Eurosport. Jan Tromark har gjort mycket och träffar många männi­skor genom sitt intresse för motorsport. I sommar fyller Jan 78 år, men är fort­farande aktiv inom motorsporten och olika utställningar.
När vi träffas på kontoret i Ljungbyhed är det massor av motorsportshistoria på väggarna och ännu mer i arkivet och inte minst Jan Tromark själv. Jan har träffat alla racinglegender och kommenterade 18 Dakar-rallyn och 10 VM i rally ihop med Björn Waldegård, den förste världsmästaren någonsin och Sveriges främsta rallyförare genom tiderna. Jan blev en känd röst under sina 20 år som TV-kommentator på svenska Eurosport.

Genuin Stockholmare
Släkten Tromark är stockholmare sedan tidigt 1700-tal och Jan är uppväxt och gick i skolan på Lidingö. Efter skolan började Jan som fotoelev innan han öppnade eget som fotograf. Som fotograf arbetade Jan under många år för Femina och Kvällsposten och 1970 gick flytten ner till Skåne.
– När jag flyttade ned till Skåne fick jag jobb som fotograf på Studio Syd i Helsingborg där jag bland annat tog reklambilder. Fick sedan även ansvar för rörlig kamera men slutade som fotograf och öppnade tre musikaffärer istället. Samtidigt började jag jobba som speaker och tog frilansuppdrag för olika motorsporttidningar. Motorsportintresset hade funnits där hela tiden, berättar Jan.

Team Jelbe
Arbetet som speaker öppnade upp nya dörrar och i slutet av 1980-talet fick Jan frågan av Lennart Jelbe, en av världens bästa sportproducenter, om han ville jobba med banracing SM.
– Under åren fram till 1992 lärde jag mig om TV av Lennart Jelbe. När sedan svenska Eurosport startade igång 1993 rekommenderade Lennart mig och jag fick jobb där under 20 år, säger Jan.

Motorsportintresset kom från Jans pappa som hade bilverkstad på Lidingö på 1940- och 1950-talet och preparerade en del tävlingsbilar. Som liten grabb sprang Jan där och fick träffa kunder som tävlade i racing. Bland annat fick Jan se när Ingrid Bergmans man, Roberto Rosselini, var i Sverige och tävlade.
– När min pappa gick bort köpte jag för pengarna jag ärvde min första sportvagn, en Lotus Elan, förklarar Jan.

Klippan Classic
Det som idag är Klippan Classic startade som Fordonsdagen, en dag då äldre cyklar, mopeder, motorcyklar, personbilar, lastbilar, traktorer ställdes ut. Klippan Classic är idag en utställning för klassiska bilar och motorcyklar. Förra året arrangerades även Concour de Charme-tävling. Pappa till Klippan Classic och Fordonsdagen är förstås Jan Tromark med stor hjälp av Stig-Erik Lönnerheden.
– Vi har haft mycket hjälp av Anders Lindberg, Klippan kommuns näringslivschef, säger Jan.

Förutom Klippan Classic är Jan även engagerad i Sofiero Classic och Sportvagnsträffen i Hofsnäs. 

Familj
Livet som fotograf och kringresande speaker har inneburit uppoffringar på hemmaplan. Jan berättar att alla äventyr och uppdrag han upplevt i livet har förlorats hemma och inte fått uppleva när barnen växte upp. Av förklarliga skäl sliter det på vilket äktenskap som helst
– Jag är inne på mitt tredje äktenskap. Maggan och jag träffades på gamla dagar. Jag har två barn från mitt första äktenskap, fast det är löjligt att kalla dem barn eftersom de är i femtioårsåldern båda två. Med Maggan har vi hundar och katter ihop och det är vår familj i huset idag, avslutar Jan.