Dags att odla!

Att odla grönsaker själv och framförallt att skörda är en fantastisk känsla som inte går att köpa för pengar.

Förbered jorden i trädgårdslandet genom att rensa bort ogräs innan det växt sig kraftigt. Ogräs som växt sig stora är svårare och jobbigare att få bort. Innan du sår krattar du ut jorden så att den är jämnt fördelad och utan stenar och kvistar. Ju noggrannare du är med sådden desto lättare kommer du att få det senare med ogräsrensning och gallring.

Sätt potatis
Tänk på att plantera lagom djupt och hålla avstånd mellan både sättpotatisarna och raderna. Planteringsdjup: 7-10 cm, sättavstånd: 20-30 cm, radavstånd: 60-70 cm. Potatis är känslig för jordbundna sjukdomar och bör därför odlas på ny plats varje år.

Gräsmattans tid är nu
Genom att klippa gräsmattan ofta och lagom högt, 3-4 centimeter, får du snabbt en grön och frodig gräsmatta. Klipper du gräsmattan för hårt kan gräsets tillväxtpunkt ta skada och vissna istället för att få ny kraft. Kalka och gödsla gräsmattan för att stärka gräset och bekämpa ogräs och mossa. Maskrosor och tistlar bekämpas bäst med handkraft, genom att sticka dem med ett maskrosjärn när jorden är fuktig och lucker. Då får du säkrast upp hela roten. Genom att kantskära gräsmattan får den ett lyft och ger intrycket av att vara extra välskött.

Snigelkampen är i full gång
Ge inte upp kampen mot sniglarna – och tro inte att vintern tagit ihjäl dem allihop. Nej, börja istället bekämpa de som överlevt tidigt på säsongen så minskar skadorna drastiskt senare i sommar. Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong, så genom att bekämpa de tidigt besparar du dig själv massor av arbete. Enklast lägger du ut Snigelmedel i form av små pellets på ställen där sniglarna brukar hålla till. De äter av medlet, känner sig mätta, drar sig undan och dör. De snigelmedel som säljs i Sverige skadar varken miljön eller andra djur än snäckor och sniglar.