Våren är officiellt här och det är dags att dra fram grillen!

Äntligen är det grillsäsong igen! För att få till det vid grillen krävs det övning för att ge färdighet.
– Forskning visar att vi mår som bäst av att laga och äta mat tillsammans och grillen är ett fint exempel på matlagning som just uppmuntrar till enkelt och avslappnat umgänge med både grannar och vänner, säger Liv Kannisto på Ica Kvantum.

Fem tips till grillen:

Ha tålamod
Det går inte att grilla när kolen är rödglödande utan vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen. Räkna med 30 minuter innan glöden har nått perfektion. Om du inte har gasolgrill vill säga.

Hett galler
Grillgallret ska vara hett, så låt det ligga kvar på grillen tills du ska grilla. Maten fastnar gärna på ett kallt galler och går sönder när den ska vändas.

Rumstemperera
Ta ut kött, fisk och annat som ska grillas ur kylen i god tid. Lägger du kalla råvaror på grillen fastnar de på gallret.

Marinad
Torka av marinaden innan du lägger köttet på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd.

Låt ligga
Vänd inte i onödan. Maten måste hinna få en fin stekyta innan den vänds. Annars blir den torr och tråkig, speciellt fisk som dessutom riskerar att fastna på gallret. Vänd sedan endast köttet EN gång. Vid varje vändning så rinner nämligen köttsaft ner i grillen istället för att göra det saftigt och gott.