Påskfirande

Påsken är både en kristen och en judisk högtid även om påskfirandet idag har allt färre religiösa inslag.

Påsken har blivit den goda matens helg. Vi frossar i god mat och då särskilt ägg och sill. När firas påsk? Det var oklart tills kyrko­mötet i Nicea år 325 beslöt att påsken ska firas ”söndagen närmast efter den fullmåne som följer omedelbart efter vårdagsjämningen”, tidsmässigt mellan den 22 mars och 25 april. Det skiftar alltså när påsken faller in.

Ingen påsk utan ägg
Hönan är en av symbolerna för påsken och vi äter ägg som aldrig förr under påskdagarna. För det är ju så att med vårens ankomst, och med ljuset som är tillbaka, så piggnar också hönorna till och börjar lägga fler ägg.

Påskharen
Traditionen med en påskhare, istället för en påsktupp, kommer från Tyskland. Påskharen kom med de speciella påskäggen och gömde dem på olika listiga ställen.

Påskdryck
I Danmark har det bryggts påsköl sedan sent 1800-tal medan det i Sverige dök upp först år 1991. Vi dricker istället det alkoholfria alternativet påskmust istället.

Vårens ankomst
Påsken är också startskottet för våren. Äntligen är den långa vintern slut och i våra påskpyntade hem finns vårblommorna på plats.