Eldsjäl med stort hjärta för rättvisa

Väggarna inne i huset Norrehus talar till dig när du kommer in. Dels är det alla bilder och urklipp på väggarna och dels är det historiens vingslag som gör att du förnimmer rösterna, skratten och musiken.

Att huset talar till en håller Anna-Karin Liljedahl med om. När jag träffar och pratar med Anna-Karin så förstår jag hur mycket Norrehus betyder för henne, men att hon inte insett att hon blivit en del av vad väggarna pratar om.

Vill framåt
Du slås av Anna-Karins drivkraft när hon pratar engagerat om hur hon jobbat inom så skilda branscher som kläder, blommor, hästar, fibernät och idag inom restaurangbranschen. Gemensamt är hur pressade priserna är, och att du måste vara bra på det du gör. Hon är noga med att följa regler och har kollektivavtal, det är enbart svenskt kött som serveras och färska råvaror, tillagade från grunden. Entreprenörskapet kom hemifrån med en mamma som var ekonomichef och strukturerad och en pappa som var idérik och praktisk. Anna-Karin beskriver sig själv:
– Jag vill framåt, vi är inte klara här på långa vägar. Jag brinner för att utveckla och blir frustrerad när jag inte kan göra det jag vill göra fort nog.

Efter avklarade studier fick Anna-Karin jobb som säljare och sedermera i praktiken butiksansvarig under några år innan hon började på Göranssons anläggningar som ekonomiansvarig. Förutom ekonomiansvar höll Anna-Karin kurser i blomsterbindning, dekorerade skyltfönster och de öppnade en trädgårdsbutik. Ansvaret utvidgade sig sedermera till att i huvudsak projektera, driva och ekonomistyra fibernätsprojekt.

Hästtjej
Anna-Karin berättar att hon haft häst hela livet och att hon aldrig varit en stjärna men alltid slitit för att bli bättre.
– Hästar är fantastiska djur som ger omedelbar kärlek, är känsliga och fantastiska att umgås med. De som säger att ett djur inte kan tala, har inte förmåga att lyssna.

Hästintresset fick Anna-Karin att söka sig från Göranssons och börja som resande säljare inom hästsportbranschen istället, vilket i sin tur ledde till egen försäljning av hästsportartiklar med galopp­inriktning i hela Skandinavien, vilket snabbt blev i ledande ställning i Skandinavien.
– Tror jag var en pionjär med en webbutik redan i början av 2000-talet. Därtill lärde jag mig att koda på html-språk för annars var det ju omöjligt att lösa det ekonomiskt med webbutik, berättar Anna-Karin.

Parallellt med jobbet hade Anna-Karin och sambon Lars haft hästuppfödning i många år. Efter de börjat föda upp fullblod tog Lars licens som galopptränare. Förutom att själva föda upp hästar,  mesta­dels fullblod, har de importerat hästar från både England och USA samt varit runt i Europa och tävlat i galopp.
– Vi har aldrig vunnit några stora pengar i galoppen utan varit precis under eliten. Fast vi har lärt oss oerhört mycket längs vägen. Vi har aldrig varit rädd för utmaningar och har genom denna drivkraft upplevt oerhört mycket. Både med- och motgångar, avslöjar Anna-Karin.

Georgia Satellites
Det sägs att den musik vi lyssnar på när vi är ungdomar formar oss för resten av våra liv. Åren innan Norrehus blev aktuellt och efter intresset för själva galopptävlandet ebbat ut, fick Anna-Karin möjlighet att gå på konsert i Malmö och lyssna till sina ungdomsidoler från rockbandet Georgia Satellites – 3 av 4 i alla fall i formen av Dan Baird och Homemade Sin.
– Efter konserten ville jag ha dem till Klippan men vi hade ingen scen att erbjuda i Klippan utan det fick bli ”The Tivoli” i Helsingborg istället. Vi var några stycken som bildade en förening som ordnade konserter med olika band men hela tiden gnagde det i mig att jag ville det skulle ske i Klippan istället.

Samtidigt stod Norrehus tomt. Anna-Karin och Lars lämnade ett bud på huset men det fick inget gehör trots att huset såg risigt ut. Ett år senare lämnade de ett nytt bud som accepterades och Norrehus blev deras. Resten är historia…
– Det är något speciellt med huset. Många livsöden i huset vilket blev än mer verkligt efter våra efterforskningar i arkiven. Huset och dess inneboende har upplevt glansdagar som Klippans vackraste villa till pub med sjabbig striptease och stått pall för allt genom mer än ett århundrande. De flesta i Klippan har anknytning till Norrehus – men av olika slag beroende på vilken generation du är född i, menar Anna-Karin.

Många järn i elden
Det är många järn i elden och många nya projekt som ligger framför Anna-Karin. När hon får sammanfatta det till problem och möjligheter blir det två överraskande svar:
– Kultur och musik är en viktig del i samhället, samtidigt är det en svår gräns i vilken grad skattefinansierade arrangemang tillåts konkurrera med privata aktörernas arrangemang. Alla de krav på livsmedelssäkerhet, tillståndskrav, avgifter och alla andra krav/avgifter som läggs på oss privata aktörer även ska kontrolleras och efterföljas av de skatte-finansierade arrangörerna. De små livescenerna i privat regi är utdöende och det finns anledningar till detta.
– Andra framtidstankar är att få ett samarbete med en erfaren krögare, som liksom jag brinner för det äkta och som kan ta Norrehus till nästa steg i utvecklingen som restaurang.

Vill du få någonting gjort så anställer du en hästtjej eftersom de vet vad det innebär att jobba hårt, att ta ansvar och sällan räds problem. Eller så är du en hästtjej själv som Anna-Karin, med mottot: ”If you never try, you will never know”.