Varför sportlov?

Under sportlovet behövs aktiviteter för både barn och vuxna, oavsett väder. Men hur uppstod sportlovet egentligen?

Bränslebrist
Lovet infördes 1940 eftersom det var svårt att värma upp skolorna. Bränslebristen under andra världskriget gjorde att man införde sportlov i de svenska skolorna för att spara in på stenkol och koks, som inte gick att importera, samtidigt som vintrarna var kalla.

Förbättra folkhälsan
På 1950-talet övergick lovet, från att ha handlat om ransonering, till att vara ett lov för förbättrad folkhälsa och minskad infektionsspridning. Idag kallar vi februari ofta för vabruari. Genom att stänga skolorna minskades smittspridningen. Istället blev sport- och friluftsaktiviteter närmast obligatoriskt.

I dag är sportlovet förknippat med resor. Resebranschen nappade direkt. En ledig vecka var som gjord för att resa bort.