Söderåsen – en plats för god mat

I Skåne har maten alltid varit en viktig del av tillvaron. Överallt i landskapet finns gästgiverier, krogar och gårds­butiker som vittnar om denna tradition. Inte minst märks det i Söderåsjournalens utgivningsområde. Här hittar du restauranger som serverar traditionella rätter och gårdsbutiker som säljer närproducerade matvaror. Matkulturen utvecklas genom nya influenser och smaker.

Matkulturen, både vad gäller producenter och restauranger, har gamla anor. Människor som reste behövde platser för att äta och träffas. Äldsta gästgivar­gården, Röstånga Gästgivargård, har anor som går tillbaka till när Skåne var danskt och omnämns redan 1647. 1906 ödelades nästan hela Röstånga vid en brand och 1908 byggdes gästgivargården upp som den ser ut idag. Det sägs att Tage Danielsson och Hans Alfredsson kläckte idén till filmen ”Äppelkriget” vid Röstånga Gästgivargård.

Gästgiveri
År 1690 fanns det 39 gästgiverier i Skåne. Antalet ökade stadigvarande och 1740 fanns det 50. Samtliga värdshus hade lokala producenter av mat och dryck. Det var bara gästgivarna som hade rätt att servera öl, vin och sprit inom ett område på två mils radie från gästgivargården. 1933 slutade man med gästgiveri och gästgivargårdarna övergick till att bli de kulturhistoriska restauranger de är idag.

Spångens Gästgivargård är historiskt sett ingen gästgiveri utan ett värdshus eller krogstuga känd för sitt brännvin. Känt blev Spången först efter att Edvard Persson spelade in filmen ”Kalle på Spången” (1939). Om Edvard Persson gjorde Spången känt har de sedan dess levt på sitt rykte om god mat med rikliga smörgåsbord och julbord.

Åby Gästgivargård tros ha tillkommit 1683 och brann ner 1776 men uppfördes igen. Åby Gästgivargård har bytt ägare många gånger genom historien vilket tyder på att ägarna inte varit seriösa i sitt värv.

Mat & dryck
De skånska gästgiverierna är som franska lantliga krogar. De är värda att besöka. Detsamma gäller gårdsbutikerna. Rå­varorna trivs i den skånska myllan och är grunden till restaurangernas och landsbygdens genuina matkonst. Det kan upplevas som en lyx att köpa närproducerat. Men den närproducerade maten borde vara standard och de importerade varorna ett komplementet till den lokala basen. Söderåsområdet erbjuder många olika typer av matupplevelser. Ekologiskt, närproducerat, grekiskt, thailändskt eller klassiskt svenskt. Mat vi äter idag är influerad från hela världen.

Brännerier och bryggerier är en del av den skånska dryckeskulturen. Idag är de flesta bryggerierna borta men Sveriges minsta mikrobryggeri finns i Kvidinge vid gårdsbutiken Skånehill. Verksamheten på Snälleröds bränneri upphörde 1971 till förmån för stordriften men återuppstod 20 år senare, 1991, när familjen Berntson gav nytt liv till brännvinstraditionen i trakten och har sedan dess utvecklat snaps