Klippan Dental ger dig 6 tips för en bättre munhälsa

Tandläkare Daniel Jordö från Klippan Dental, tidigare Oral Design, har 6 konkreta tips för att bibehålla en god munhälsa genom att du sköter dina tänder.

1. Borsta tänderna (2-2-2-metoden)
Rekommendationen är att borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen och använda två centimeter fluortandkräm. Skölj eller drick inte efteråt, utan låt fluoren vara kvar i munhålan så länge som möjligt. Använd gärna en eltandborste, det tar bort plack och bakterier mer effektivt än om du borstar med en vanlig tandborste. Glöm inte att borsta upp mot tandköttet så att kanten mellan emaljen och tandköttet blir rent.

2. Gör rent mellan tänderna
Tandborsten kommer inte åt mellan tänderna. Därför bör du använda tandtråd eller mellanrumsborstar. Genom att flossa dagligen motverkar du besvärliga inflammationer och hål mellan tänderna. Blöder tandköttet när du flossar? Det är tecken på inflammation. Det du ska göra då är att fortsätta flossa, mjukt och försiktigt. Skölj med fluor och sila det i en minut för att stärka mellan och runt tänderna, gärna 2-3 gånger om dagen.

3. Undvik att småäta
Tänderna behöver återhämta sig från syraattackerna som kommer efter du ätit. Ät vid högst fem tillfällen per dag: frukost, mellan­mål, lunch, mellanmål och middag. Tänderna behöver vila minst två timmar mellan måltiderna.

4. Undvik socker
En bra tumregel är att begränsa sötsakerna (bakverk, godis, söta flingor, etcetera) till en gång i veckan. Lördagsgodis och ingen läsk är bäst för tänderna och kroppen.

5. Undvik syra
Frukter är nyttigt för kroppen, men inte särskilt bra för tänderna. Undvik helst att dricka citrusvatten mellan måltiderna. Citronsyran är nämligen starkt frätande och kan leda till att tänderna får erosionsskador och bryts ner. Än värre är så klart läsk, som innehåller både socker och syra. Värst är energidrycker. Äter man en frukt om dagen ska man inte borsta tänderna direkt efter. Likaså gäller juice på morgonen, borsta då hellre innan frukosten.

6. Besök tandvården
Gå på regelbundna undersökningar hos tandvården. För en person kan det betyda två gånger om året, för en annan person vart annat år, det är väldigt individuellt. Gå inte till tandläkaren bara när du har ont, det är både smärtsamt och dyrt.