Friskare tänder!

En god munhälsa har stor betydelse för livskvaliteten, självkänslan och det sociala livet. Det är viktigt att vi tar hand om munnen och tänderna. Mycket av det som bidrar till friska tänder och en fräsch mun kan du göra hemma, men du bör ändå besöka tandvården regelbundet för kontroller, goda råd och behandlingar. 

Folktandvård eller privat tandvård?
När du får tandvård finns många likheter med sjukvård. Du kan välja om du vill gå till folktandvården eller till en privat mottagning. När du ska välja tandläkare eller tandhygienist måste de vara anslutna till Försäkringskassan för att du som patient ska kunna ta del av tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och andra ekonomiska förmåner.

Frisktandvård
Genom Folktandvården kan du få tandvård till fast pris. Det kallas frisktandvård. Du betalar en fast summa varje månad. Besök till tandläkaren är då kostnadsfria. För att få frisktandvård måste du skriva på ett avtal. Du måste också genomgå en undersökning för att tandläkaren ska kunna bestämma hur mycket din frisktandvård ska kosta.

Gratis tandvård upp till 22 år
Barn och unga får gratis tandvård till och med det år de fyller 22 år. Det betyder att barn och ungdomar har fri tandvård i samband med de undersökningar som bör göras varje eller vart annat år.

Hjälp ditt barn med tandborstningen
Barn behöver hjälp med att borsta tänderna varje dag, efter frukost och innan läggdags. Innan barn har fyllt 10-12 år saknar de den finmotorik som behövs och klarar därför inte av att borsta riktigt rent i munnen.