Radioprofilen Johanna Zachhau

Johanna Zachhau var medarbetaren på Söderåsjournalen och Adapt Media som blev programledare vid Anders Liljeqvists sida, eller sidekicken som man säger på radiospråk.

Fyra timmar varje vardagsmorgon sänder de morgonradio, fast Johanna är föräldraledig om fredagarna. Johanna är slagfärdig och ser allting från den ljusa sidan. Eller åtminstone från ett oväntat perspektiv av ett ämne.
– Vi pratar om allt möjligt, humor, vardag, allvar… allt det där som är livet, säger Johanna.

Att sända morgonradio från Kristianstad och bo i Klippan innebär tidiga morgnar. Men har du haft drömmen att bli journalist och upptäckt att radio är superkul är det lätt att komma upp på morgonen.
– Jag trivs jättebra, det är roligt och det är ett snabbt media när det händer saker. Det är en ynnest att få göra ett program med både humor och allvar och vi har vansinnigt kul ihop vilket jag tror lyssnarna märker, berättar Johanna.

Upptäckt av P3
Det var under medieutbildningen i Båstad som Johanna upptäckte att sända radio var roligt. Sveriges Radio P3 lyssnade på hennes examensarbete och köpte in Johanna och hennes studiekamrater för sommarjobb för att sända sitt eget humorprogram i 10 veckor. Efter olika ströjobb blev det radion igen för Johanna:
– Jag fick en tjänst vid P4 Kristianstad 2009 efter jag jobbat på TT och Sydsvenskan med webb-TV. När jag fick mitt första barn 2012 blev det att jag bara jobbade under sommaren och kom inte tillbaka förrän 2016 och då hade vi fått ytterligare en flicka, året innan. 

Adapt Media
För många läsare var Johanna en uppskattad skribent och krönikör i Söderåsjournalen under några år. Johanna berättar att hon ser tillbaka på tiden hos Adapt Media med värme och att det gav henne tillfälle att lära känna Klippan som inflyttad hit.
– Under åren med Söderåsjournalen fick jag lära känna bygden, träffa roliga människor och arbeta med det skrivna ordet igen. 

Hemmaplan
Johanna är född och uppvuxen i Ekeby och inflyttad till Klippan sedan 2009. Daniel, Johannas man, är från Klippan och de valde att flytta hit när Johanna fick jobb i Kristianstad. Som många andra är vuxenlivet något Johanna betraktar på avstånd och har svårt att greppa att hon är en del av. Fast med två flickor på 2 och 5 år, hus – och mitt uppe i flytt från ett hus till ett annat – är hon tvungen att acceptera att hon blivit vuxen.
– Att vara mamma till våra två flickor är helt fantastiskt och att få se dem utvecklas varje dag är spännande, förvånande, överväldigande och helt underbart, tycker Johanna.

Är det något Johanna är svag för är det att fortbilda sig och lära sig nya saker. Det innebär att hon även måste behärska sig och inte anmäla barnen till en massa aktiviteter.
– En sak som är fantastiskt med Klippan är det rika föreningslivet och att du kan prova på så många olika saker. Det skiljer sig markant från lilla Ekeby där jag själv växte upp, berättar Johanna.

Många järn i elden
I vardagen är det yoga i Ängeholm och styrketräning på Fyshuset som gäller för Johanna. Men det har varit allt från att ha utbildat sig till cirkelledare i nåltovning till glasfusing eller Papier-maché kurs så hon kan göra mexikanska drakar.
– Jag älskar kurser och lära mig nya saker, jag är nyfiken på människor eftersom alla har en historia att berätta. Det finns en hårfin gräns
mellan orädd och korkad när man inte tänker efter utan kastar sig in i det okända,
menar Johanna.

Johanna och Daniel har rest mycket i världen och bland annat har de bytt hus med en familj från Colorado, USA och bodde där i tre månader. Att resa och upptäcka världen har till sommaren bytts till att resa på charterresa för första gången i livet, ytterligare en bit av vuxenlivet.
– Fast jag trivs allra bäst hemma med familjen. Vi i familjen, mina föräldrar och mina två systrar, står varandra väldigt nära. Den ultimata kvällen är hemma med familj och vänner där vi spelar sällskapsspel och bara umgås.

Olika roller
Det finns två Johanna Zachhau, en privat som älskar familje­livet och anonymiteten och en annan som saknar filter och bjuder på sig själv, den hon är på jobbet.
– Om jag är en spelevink på jobbet och i etern, är jag oftast raka motsatsen hemma. Det är skönt att komma hem till Klippan, koppla av offentligheten och förväntningarna och istället bara vara förälder och Johanna, även om den andra sidan av mig också är Johanna. Avsaknaden av filter är det människor har roligt åt och att få komma hem och bara få vara tyst och ta det lugnt är avkopplande, berättar Johanna.

Framtiden ser ljus ut för Johanna med nytt hus som ska flyttas in i och nya spännande saker på gång i karriären efter att ha provat på en massa olika saker.
– Jag trivs med mitt liv och har fått en fast tjänst på Sveriges Radio. Är det något jag hade önskat mig är det en elbil, det hade varit underbart. Vi får se, det kanske kommer i framtiden, säger Johanna med ett leende.

Det har blivit dags att säga adjö, det finns en förskoletid att passa, och Johanna springer iväg mot det som betyder mest för henne i livet, sin familj och sina barn.