Vad händer i Ljungbyheds gamla gästgivaregård?

Mitt i hjärtat av Ljungbyhed finns det ett anrikt hus, gamla gästgivaregården, som vetter ut mot parken. Huset byggdes samma år som Titanic sjönk, 1912, av byggmästare Emil Svensson från Kolleberga. 

Robert Ygberg var den sista att driva hotellverksamhet i huset. Det finns många berättelser om källarmästare Ygberg, om hur han alltid var strikt klädd med en servett hängande på armen. När gästerna beställde exempelvis wienerschnitzel öppnade han dörren ut till köket och ropade ”en wienerschnitzel”, sedan försvann han. Gästerna vid fönsterborden kunde se hur Ygberg iklädd svart rock och hatt promenerade bort till Harry Karlssons charketuributik för att inhandla köttet…

I bananlådor
Efter tiden som gästgivaregård huserade här i många år bildbyrån IBL som grundades av Peter Modie och Jan Moen. Förkortningen IBL sägs ha stått för ”I bananlådor” eftersom företaget fick och köpte mängder med bilder från företag och privatpersoner och bilderna samlades i bananlådor. Fast det officiella namnet var ”Institutet för Bok och Layout”.

Idag är gamla gästgivaregården platsen för kommunikationsbyrån Mustang media och Mustang Collections som ägs och drivs av Charlotta Jönsson och Wanja Modie. Här produceras bl.a. böcker, texter, underlag till prints, digitala bildproduktioner, uppdragsfotograferingar och förmedling av bilder till förlag och TV.

Historisk Bildbyrå
Mustang Collections förfogar över ett av Sveriges äldsta historiska bildarkiv i portalen www.historiskbildbyra.se, en bildskatt av historiska samlingar, tillsammans med ett tjugotal av Sveriges museum och ca 70.000 digitala historiska motiv. Detta är portalen för dig som söker historiska händelser från  förra sekelskiftet och framåt. Bildarkivet ute i husets tillhörande skyddsrum är enormt med original, fotonegativ och glasplåtar. Ett par miljoner fysiska bilder finns i arkivet, som skannas efter förfrågan.
– Vi gör gärna böcker med foton i fokus eftersom vi väcker minnen med alla bilder, berättar Charlotta. Och vi värnar om professionella och bra texter och har därför flera duktiga och erfarna skribenter knutna till oss.

History art
Mustang media har nyligen lanserat en helt ny webshop vid namn History art, www.historyart.se, i sitt arbete med att förpacka historiska bilder för nya generationer.
– Att inreda med historiska, snygga bilder har varit en trend länge och vår kompetens är stora format med textila vepor, självhäftande foto-tapeter och fine art fotokonst. Men vi gör även mindre prints som konstkort och posterböcker. Vi har ett unikt bildurval som vi är väldigt stolta över och vi trycker enbart på beställning, vilket ytterligare ökar exklusiviteten, säger Charlotta.

Uppdragsfotograferingar
Som företagare är det viktigt med riktigt bra bilder oavsett om det handlar om reklammaterial, hemsidan, sociala medier, pressreleaser, årsredovisningar, reportage eller dokumentation. Många kunder bedömer företaget efter de bilder de visar upp och då är det viktigt att dessa är proffsiga och tilltalande.
– Vi erbjuder kreativa bildlösningar som lyfter fram företagets budskap och vi samarbetar med professionella fotografer över hela landet. Har du en egen idé förverkligar vi den gärna med specifika uppdragsfotograferingar och vi arbetar med kunden hela vägen fram till det är dags för tryck.

Bästa samarbetspartnern när det gäller trycksaker för både kunder och History art har de hittat i Klippan, hos produktionsbyrån Adapt Media. Att i första hand leta lokala och nära samarbeten gynnar bygden.

En kreativ mötesplats
Det vackra gamla huset med alla sina minnen är idag en mötesplats för olika sorters kreatörer, något som är viktigt för både Charlotta och Wanja. Konstnären Jasmine Cederqvist har till exempel sin ateljé här och nyaste tillskottet i lokalerna är Riseberga Redovisning. I vår väntar bland annat ett roligt projekt med en fotobok om 1970-talet i samarbete med bokförlaget Historiska media i Lund.
– För oss är fotografi ett hantverk som förtjänar lyxigt material och tryck av högsta kvalitet. Självklart kan vi även hjälpa kunder som vill förstora privata minnen, till hemmet eller sin arbetsplats. Det finns inget som förhöjer ett rum så mycket som något oväntat på väggen!