Johan Herner – känd inom sportkörning med häst och vagn

Klippans kommun är en plats för många hästgårdar och många profiler. Johan Herner är känd inom sin gren, men inte lika känd för gemene man, trots stora framgångar inom sport­körning.

Att det blev hästsport för Johan föll sig naturligt eftersom hans föräldrar höll på med sportkörning. Det är en liten sport i Sverige, men enormt stor i Tyskland och Holland. Sportkörning är en häst framför vagnen, mer känt är fyrspann som har fyra hästar framför vagnen. En tävling består av tre delmoment: dressyr, maraton med terrängprov och avslutningsvis precisionskörning på en mindre bana med koner med bollar på.

Tävlade mot vuxna
Johan började rida och träna med hästar redan som barn och fick sin första ponny som 8-åring. Det skulle blivit hoppning, men ponnyn ville inte hoppa över hinder, så det fick bli körning istället. Efter några års tävlande ihop gick Johan över till stor häst. Kruxet var att på den tiden fanns det en 15-årsgräns för tävlande.
– Jag fick tidigt börja tävla mot vuxna, först när jag tog över min mammas tävlingshäst och några år senare köpte jag mig en egen häst. Vi åkte runt på alla stora tävlingar i Europa, men hästen var svårkörd vilket gjorde att vi sällan var med i toppen. Det var först när jag köpte min nuvarande häst O´man som framgångarna nåddes.

Hovslagare
Vid sidan av tävlandet eller rättare sagt i det civila livet utbildade sig Johan till hovslagare vid Hovslagarskolan i Skara under två och ett halvt år, samtidigt som O´man skulle tränas upp och tävlas med. Sedan december 2009 har hovslageriet varit Johans yrke även om han under några år kombinerade hovslageriet med att arbeta som lastbilschaufför på halvtid hos Schenker.
– Jag hade lastbilskörkort eftersom det behövs när man kör iväg till tävlingar och innan jag hade fått upp en fast kundkrets som hovslagare var det bra med ett annat arbete och inkomst, berättar Johan.

Hovslagare är ingen skyddad titel men Johan har gått en vidare­utbildning och blivit godkänd hovslagare av Jordbruksverket, vilket är den högsta status du kan uppnå i Sverige. Idag har Johan en fast kundkrets inom 3 mils radie eftersom Klippan är en hästtät kommun.

Ny satsning mot VM
De senaste två åren har det varit mycket arbete med hästgården som Johan och hans sambo Caroline håller på att bygga ute i Krika. Att bygga ett helt nytt hus, stall och garage från grunden tar tid och pengar. Fast tanken är att göra en satsning mot VM i Holland i höst. Det är en tidskrävande och dyr sport där du är i en utsatt position. Hästen måste hålla sig frisk och skadefri.
– En satsning mot VM-medalj kräver många timmars träning och rent realistiskt kan jag i bästa fall sikta mot en topp 10-placering i det samlade och medalj i enskilt moment. Konkörning är min starkaste gren. O´man är en jämn och bra häst med stark psyke men som saknar Wow-faktorn. Tillsammans är vi ett bra team som klarar av tävlingspressen bra, säger Johan.

Vid VM i Österrike 2016 slutade det med en silvermedalj i konkörning ihop med sambon Caroline.  Konkörning kräver precision och ett lugn, vilket Johan har samt att O´man är välutbildad.
– Eftersom det är en liten sport är det svårt med sponsorer som vill gå in med kapital. Det är väldigt dyrt för dig som utövare, berättar Johan.

Framtiden
Under året som gått har det inte funnits tid till tävlande och knappt något tränande heller utan all tid och pengar har gått åt till bygget av gården och huset. Det som står högst på önskelistan nu är att Johan och Caroline får klart bygget och kan flytta in i sitt hus. Högt upp på listan står även att få komma igång med träningen med hästarna mer regelbundet för att kunna satsa mot VM. Det krävs daglig träning för att nå framgång.
– En riktig sommar hade inte varit fel det heller, avlutar Johan med.

Namn: Johan Herner • Ålder: 30 år • Familj:Sambon Caroline Pålsson • Bor: Bygger hästgård i Krika tillsammans med sambon. • Antal hästar: 4

Meriter:
1 SM Guld
1 SM silver
1 NM silver
1 NM brons
2 NM lagsilver
1 VM silver